Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

A maorik visszadobták a partra vetődött legósdobozokat

2001.10.30. 12:12
A új-zélandi maorik tiltakozása hatására a Lego felfüggesztette a maori mitológiából elemeket kölcsönző Bionicle-játékok gyártását, de már javában készül a maorik által jóváhagyott változat.
A Lego játékgyár bejelentette, felfüggeszti a Bionicle-jétékkollekció, illetve minden olyan játékának gyártását és forgalmazását, melyek bennszülött kultúráktól kölcsönöznek elemeket.

Partra vetődött legósdobozok
"Az egzotikus Mata Nui szigeten egy elnyomott társadalom él a gonosz Makuta uralma alatt - szólt a Lego magyarországi forgalmazója által kiírt kalandíró-pályázat. Papjaik (a Turagák) tartják bennük az erőt, hivatkozva a legendára, mely szerint hat Toa érkezik, kiket különleges képességeik és titokzatos maszkjaik segítenek küldetésükben, hogy megmentsék a népet a gonosztól! Egy napon hat különös doboz vetődik a sziget partjára: megérkeztek a Toák. Útra kelnek, hogy megszerezzék a Tudás maszkjait, mert csak így győzhetik le a gonosz Makutát."

A Lego és a maori kultúrkincs

A maorik nyáron kezdtek tiltakozni amiatt, hogy a játékgyár kreatív elméi a Bionicle-figurák és a köréjük szőtt mesevilág elemeinek elnevezésénél több mint 10 maori vallási kifejezést vettek igénybe, s összemixelték őket mindenféle más kultúrákból származó elemekkel.

Maui Solomon, a maori szellemi tulajdon védelmében fellépő jogász a Lego vezetőivel folytatott megbeszélések után elmondta, a játékgyár önállóan, a bennszülött kultúrák iránti tiszteletből jutott erre a döntésre.

Készül a közös fejlesztésű játék

A Lego és a maorik - a gyümölcsöző együttműködés keretében - jelenleg olyan termék kidolgozásán munkálkodnak, mely megfelel a játépiaci igényeknek, ugyanakkor a maori kultúra legrigorózusabb védelmezői sem találnak benne kivetnivalót.

Sőt, a maorik segítséget nyújtanak a Legónak abban is, hogy etikai szabályrendszert dolgozzon ki minden olyan játékgyártó számára, melynek nem jut eszébe semmi eredeti, s így meríteni szeretne a "hagyományos tudásból".