József, Bánk
-6 °C
0 °C

Az EU nem teljesíti a légitársaságok vágyait

2001.10.16. 18:37
Az EU-tagországok politikai megállapodásra jutottak az európai repülésbiztonsági hivatal létrehozásáról, a légitársaságaiknak nyújtandó támogatások ügyében azonban meglehetősen visszafogottnak mutatkoznak.
Emellett az uniós közlekedési miniszterek a repülőgépek műszaki ellenőrzésének egységesítésével kapcsolatos szabályokról is megállapodtak kedden Luxembourgban tartott tanácskozásukon.

E két, egymáshoz kapcsolódó témakör nem közvetlenül a tanácsülés fő témájával, a szeptember 11-i terrortámadások következményeivel összefüggésben került a napirendre. A tagországok már hónapok óta tárgyaltak róluk, de a támadások még sürgetőbbé tették a megállapodást, amelyet az utóbbi időben már csak technikai problémák nehezítettek.

Csak a közvetlen kárt térítenék meg

A keddi tanácsülés kényes témája volt az amerikai terrortámadások után súlyos helyzetbe került európai légitársaságok megsegítése. Uniós források szerint a tagországok egyetértenek az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos múlt heti javaslataival, de többségük itt meg is állna, s nem pártolja a légitársaságok nagyobb támogatásokra vonatkozó igényeit.

A bizottság azt javasolta, hogy a tagországok térítsék meg a társaságoknak az amerikai légtér szeptember 11-ét követő négynapos lezárásából származó közvetlen veszteségeit, és vállalják át a megnövelt biztosítási díjak, illetve a biztonsági intézkedésekkel kapcsolatos többletkiadások egy részét. Álláspontja szerint a rendkívüli helyzet a légi közlekedéssel kapcsolatos közösségi szabályozás rugalmasabb alkalmazását is indokolttá teszi. Az állami támogatások tilalmának általános érvényű elvétől azonban ezzel együtt sem kíván eltérni.