Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtört a CD varázsa

2002.04.16. 15:30
A kalózmásolatok terjedése, a letöltések népszerűsége és a világgazdasági növekedés lassulása miatt tavaly 5 százalékkal estek a lemezeladások a világon -közölte a kiadókat képviselő International Federation of Phonographic Industries (IFPI). A CD-eladások a hanghordozó megjelenése óta először estek.
A sorból csak Franciaország és Nagy-Britannia lóg ki: az utóbbiban például épp 5 százalékkal nőtt az értékesítés, leginkább Dido és Robbie Williams sikerének köszönhetően - közölte a BBC. Az Egyesült Államokban, Japánban és Németországban azonban a gazdasági lassulás, a kalózpéldányok terjedése, illetve a számok ingyenes letöltésének népszerűsége komolyan rontott a mutatókon - közölte Jay Berman, az IFPI elnöke.

Minden harmadik lemez kalózkiadvány

A CD-eladások a hanghordozó megjelenése óta először estek - tette hozzá Berman. Az eladott lemezek és kazetták értéke 5 százalékkal, 33,7 milliárd dollárra esett, míg az eladott darabszám még ennél is nagyobb mértékben, 6,5 százalékkal csökkent. Amerikában a legnépszerűbb albumból 1996 óta először ötmillió példánynál kevesebb fogyott.

A Linkin Park Hybrid Theory-ját ezen felül azonban az IFPI adatai szerint körülbelül négymillió példányban töltötték le az internetről. A szervezet szerint a világon minden harmadik eladott lemez kalózkiadvány, és ez 4,2 milliárd dolláros kárt okoz az iparágnak.

A kiadók ragaszkodnak a másolásvédelemhez

Jorgen Larsen, a Universal Music International vezérigazgatója bejelentette, hogy a cég ezentúl másolásvédelemmel látja el a legtöbb Nagy-Britanniában kiadott lemezét. A Universal és a Sony már próbálkozott ilyen védett albumok kiadásával, de a vásárlóktól rengeteg panasz érkezett, hogy a lemezeket számítógépen, illetve egyes lejátszókon nem lehet meghallgatni. Ezzel kapcsolatban Larsen közölte: "Jogunkban áll megvédeni az üzletet, és kötelességünk megvédeni az előadókat és a szerzőket."