Megtört a CD varázsa

2002.04.16. 15:30
A kalózmásolatok terjedése, a letöltések népszerűsége és a világgazdasági növekedés lassulása miatt tavaly 5 százalékkal estek a lemezeladások a világon -közölte a kiadókat képviselő International Federation of Phonographic Industries (IFPI). A CD-eladások a hanghordozó megjelenése óta először estek.
A sorból csak Franciaország és Nagy-Britannia lóg ki: az utóbbiban például épp 5 százalékkal nőtt az értékesítés, leginkább Dido és Robbie Williams sikerének köszönhetően - közölte a BBC. Az Egyesült Államokban, Japánban és Németországban azonban a gazdasági lassulás, a kalózpéldányok terjedése, illetve a számok ingyenes letöltésének népszerűsége komolyan rontott a mutatókon - közölte Jay Berman, az IFPI elnöke.

Minden harmadik lemez kalózkiadvány

A CD-eladások a hanghordozó megjelenése óta először estek - tette hozzá Berman. Az eladott lemezek és kazetták értéke 5 százalékkal, 33,7 milliárd dollárra esett, míg az eladott darabszám még ennél is nagyobb mértékben, 6,5 százalékkal csökkent. Amerikában a legnépszerűbb albumból 1996 óta először ötmillió példánynál kevesebb fogyott.

A Linkin Park Hybrid Theory-ját ezen felül azonban az IFPI adatai szerint körülbelül négymillió példányban töltötték le az internetről. A szervezet szerint a világon minden harmadik eladott lemez kalózkiadvány, és ez 4,2 milliárd dolláros kárt okoz az iparágnak.

A kiadók ragaszkodnak a másolásvédelemhez

Jorgen Larsen, a Universal Music International vezérigazgatója bejelentette, hogy a cég ezentúl másolásvédelemmel látja el a legtöbb Nagy-Britanniában kiadott lemezét. A Universal és a Sony már próbálkozott ilyen védett albumok kiadásával, de a vásárlóktól rengeteg panasz érkezett, hogy a lemezeket számítógépen, illetve egyes lejátszókon nem lehet meghallgatni. Ezzel kapcsolatban Larsen közölte: "Jogunkban áll megvédeni az üzletet, és kötelességünk megvédeni az előadókat és a szerzőket."  • Bérelnék
  • Bankszámla