Viola
-6 °C
-2 °C

Jól megy a cd-másolóknak

2002.06.12. 16:52
Tavaly 50 százalékkal több illegálisan másolt zenei cd kelt el a világpiacon, mint egy évvel korábban - közölte a kiadókat képviselő International Federation of Phonographic Industries (IFPI).
A szervezet jelentése szerint 2001-ben 950 millió másolt cd-t adtak el, míg 2000-ben még 640 milliót - közölte a BBC. Ennek ellenére a csökkenő árak miatt a forgalom csak százmillió dollárral nőtt az egy évvel korábbi 4,2 milliárdhoz képest. Az IFPI jelentésében hozzáteszi, hogy számításaikat a becsült feketepiaci árak alapján, és nem az eredeti cd-k bolti ára alapján végezték, tehát az iparágnak okozott veszteség feltehetően az említett összeg többszöröse lehet.

Már az Egyesült Államokban is népszerű

A szervezet szerint az illegális másolás már ipari szinten folyik, és a kalózpéldányok a cd-írók illetve az írható cd-k árának csökkenése miatt egyre kelendőbbek. A jelentés szerint már az Egyesült Államokban is egyre több illegális példány kel el: 2000-ben még 1,6 milliót, 2001 már 2,8 milliót adtak el ezekből. A helyzet ugyanakkor Kínában, Oroszországban, Brazíliában, Indonéziában és Mexikóban a legrosszabb.

Egyszerre hárommillió ember cserélget

A jelentés ugyan nem számol az internetes fájlcserélő programok által okozott kieséssel, de megjegyzi, hogy 2002 májusában becslések szerint bármely pillanatban egyszerre hárommillió ember válogathatott nagyjából ötszázmillió fájl között. Az IFPI ugyanakkor bejelentette, hogy 2001-ben társszervezeteivel ötvenegy országban összesen nagyjából ezer szervert és 28 ezer szájtot állíttatott le, és körülbelül hétszázmillió fájlt töröltetett.

A szervezet adatai szerint az illegális hanghordozókból (cd-k, kazetták együtt) 2001-ben összesen nagyjából 1,8 milliárd, 2002-ben 1,9 milliárd kelt el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!