Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Lemondott a Samsung elnöke

2008.04.22. 09:17
Bejelentette lemondását kedden Li Kun- hi, a Samsung csoport elnöke. A legnagyobb dél-koreai konglomerátum vezetõje ellen befolyással való visszaélés és adócsalás miatt folyik vizsgálat.

Li bejelentése után lemondott a cégcsoport alelnöke, valamint az elnök fia is, aki a Samsung Electronics-nál volt vezetõ. A Samsung csoportot ideiglenesen a Samsung Life Insurance biztosító elnöke képviseli. Hírek szerint számos középvezetõ is lemondott. A 66 éves üzletember a közszolgálati televízió által közvetített sajtótájékoztatón kijelentette, hogy "erkölcsi és jogi felelõsséget vállal" mindenért.

A vállalatvezetõ 20 évig állt a Samsung csoport élén. Li Kun-hit valóságos nemzeti hõsként tisztelik Dél-Koreában a Samsung sikeréért. A Samsung cég adja a dél-koreai export mintegy ötödét. Termékskálája igen széles, a számítógépes chipektõl kezdve a maroktelefonokon át az olajszállító hajókig sok mindent gyárt. Zászlóshajója a Samsung Electronics Co.

A Samsung cég vállalatai adják a szöuli értéktõzsde teljes piaci értékének a 20 százalékát. A Samsung csoport 250 ezer embert foglalkoztat, éves bevétele 160 milliárd dollár körüli, ami közel megegyezik Szingapúr éves hazai össztermékével.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!