Boglárka
19 °C
35 °C

Fordulat előtt a világgazdaság?

2003.08.06. 10:13
Az Egyesült Államokból, Európából és Japánból származó kegvező adatok megerősítették azokat az elemzői véleményeket, melyek szerint hamarosan lendületet vesz a világgazdaság, megindul az erőteljes növekedés.
Az Egyesült Államokból, Európából és Japánból származó kegvező adatok megerősítették azokat az elemzői véleményeket - és politikusi reményeket - amelyek szerint a hosszúra nyúlt gyengélkedés után hamarosan lendületet vesz a világgazdaság, megindul az erőteljes növekedés.

Rekordütemben bővül az amerikai szolgáltatószektor

Az Egyesült Államok bruttó hazai termékének (GDP) négyötödét adó szolgáltatószektor aktivitása júliusban már a negyedik egymást követő hónapban nőtt - derült ki a beszerzési menedzserek intézete (ISM) által készített havi felmérésből. Az ISM szerint a megkérdezett cégek válaszaiból az következik, hogy jelentősen erősödött a derűlátás a vállalatvezetők körében az év első hónapjaihoz képest. A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint kezdenek beérni az adócsökkentés és a sorozatos monetáris enyhítések gyümölcsei.

Fordulat előtt az eurózóna gazdasága?

Júliusban idén először bővült a szolgáltató szektor az eurózónában, ami azt jelzi, hogy május-júniusban túljutott a mélyponton a térség gazdasága. A fellendülés azonban az elemzők szerint lassú és nehéz lesz, mert a beruházások és a foglalkoztatás visszaesése ballasztként nehezedik a fogyasztói bizalomra.

Németországban folytatódik a szektor zsugorodása, de javultak a várakozások az adócsökkentés előrehozása nyomán. Franciaországban ismét növekedési pályára került a szolgáltatási ágazat, amit a sztrájkhullám befejeződése is elősegített. Nagy-Britanniában, az EU második legnagyobb gazdaságában a feldolgozóipar is kiemelkedően teljesít, júniusban éves összevetésben 3,5 százalékkal nőtt a termelés, ami közel egy évtizede a leggyorsabb ütem - derült ki a londoni statisztikai hivatal tegnap közzétett jelentéséből.

Japán is optimista

Optimizmusra lát okot a japán kormány is: havi jelentése a korábbinál valamivel kedvezőbbnek ítéli a kilátásokat és a vállalatok is derűlátóbbak.