Gusztáv
-4 °C
1 °C

Lengyelország lesz a stabilitási paktum őre?

2005.11.30. 12:10
A lengyelek felfigyeltek arra, hogy Magyarországot a túlzott deficit miatt szankciókkal fenyegeti az Európai Unió, miközben stabilitási paktumot Franciaország és Németország sem tartja be, ezért a jövőben szisztematikusan figyelik, hogy miként teljesítik az előírásokat a tagállamok.

A lengyel miniszterelnök, Kazimierz Marcinkiewicz szerint egyenlően kell kezelni minden olyan EU-tagállamot, amely nem teljesíti az unió stabilitási és növekedési paktumában előírtakat.

A kormányfő pénzügyi elemzőkkel találkozott Varsóban, ekkor közölte, hogy Lengyelország a jövőben szisztematikusan figyeli majd, hogy miként teljesítik a paktum előírásait az EU-tagállamok. A miniszterelnök szerint közismert, hogy mely országokkal van gond, és az is tudott, hogy ezeket az országokat az EU nem bünteti.

A stabilitási és növekedési paktum előírásai szerint az eurózóna tagállamainak éves államháztartási hiánya nem haladhatja meg a GDP három százalékát, az eladósodottság pedig a 60 százalékot. A három százalékos határt túllépő országoknak elvileg büntetéssel kell számolniuk, de eddig Franciaország és Németország is megúszta a felelősségre vonást.

Kazimierz Marcinkiewicz azt szeretné, ha az EU az összes tagállamot egyenlően kezelné, legyen az új vagy régi tag, nettó befizető vagy sem.

Mint ismeretes, Franciaország és Németország többször is túllépte az engedélyezett három százalékos határt, ám az EU miniszterek 2003-as megállapodása alapján nem kaptak büntetést. A lengyelek éppen Magyarország példája alapján attól tartanak, hogy a mérce nem lesz egyenlő. Felfigyeltek arra, hogy Magyarországot, annak ellenére, hogy nem tagja az eurózónának, túlzott deficitje miatt szankciókkal, többek között a kohéziós alapok megvonásával fenyegetik.

Kazimierz Marcinkiewicz szerint könnyen elképzelhető, hogy Lengyelország sem lesz képes tartani a tervezett három százalékos hiányt 2007-re, noha a miniszterelnök optimista, hiszen a lengyel GDP csaknem öt százalékkal nő egy év alatt.

A lengyel kormány egyébként nem kezeli prioritásként az eurózónához való csatlakozást, Lengyelország várhatóan négy éven belül teljesíti a konvergencia-előírásokat.