Klaudia
-4 °C
2 °C

Kormánykézben a lengyel monetáris politika?

2006.02.10. 08:47
Kazimierz Marcinkiewicz lengyel miniszterelnök meg akarja szüntetni a központi bank monetáris politikai tanácsát (RPP), amely a kamatdöntéseket hozza, a jegybanktörvény ehhez szükséges módosításához azonban az alkotmányt is módosítani kell, írta a Napi Gazdaság a varsói The Warsaw Voice alapján.
A kisebbségben kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) a múlt héten úgynevezett stabilizációs megállapodást írt alá két szélsőséges parlamenti párttal, a populista Önvédelemmel és a fundamentalista katolikus Lengyel Családok Ligájával (LPR), amely egyebek között kimondja, hogy a három párt több mint száz törvény elfogadását támogatja.

Ezek között van a módosított jegybanktörvény, amely felelőssé tenné a bankot a gazdasági növekedés előmozdításáért. A kabinet az RPP megszüntetésétől nyilván azt reméli, hogy nagyobb beleszólást kap a monetáris politika alakításába, miközben kitart állítása mellett, hogy nem csorbítja a jegybank függetlenségét. Az, hogy tegyék a jegybank feladatává a gazdasági növekedés előmozdítását is, ellentétes a lengyel alkotmánnyal és az uniós joggal, emellett árt a gazdaságnak - nyilatkozta már korábban Leszek Balcerowicz, a lengyel központi bank elnöke.

Lengyelországnak 2009-ben készen kell állnia arra, hogy tárgyalásokat kezdjen az euró bevezetéséről - nyilatkozta Zyta Gilowska pénzügyminiszter, aki szerint a zlotyt a lehető leghamarabb fel kell cserélni a közös valutával. A GDP-arányos államháztartási hiány jelenleg az uniós számítási módszer szerint 4,9 százalék, de Varsó szerint ha a magánnyugdíjalapokat az államháztartás részének lehetne tekinteni, akkor a deficit 2009-ben a 3 százalékos maastrichti plafon alá süllyedne. Ez lehetővé tenné, hogy Lengyelország belépjen az ERM-2 árfolyamrendszerbe. A kormány a jelenlegi számítások szerint 2008-ban 3,8 százalékra kívánja csökkenteni a hiányt, de nem akar céldátumot adni az euró tervezett bevezetésére.

Marcinkiewicz a kormány hivatali idejének első száz napja után elégedetten nyilatkozott az elért eredményekről, miután a tervezett feladatok 90 százalékát elvégezték, egyszersmind bocsánatot kért mindazért, amit nem teljesítettek. A legnagyobb eredmények közé sorolta, hogy több forrást sikerült lehívni az uniós alapokból és a viták ellenére elfogadták a 2006-os költségvetést. Az agrárminisztérium még dolgozik azon, hogy sikerüljön érvényteleníttetni Moszkvával a lengyel élelmiszerimporttal szembeni embargót. A miniszterelnöki hivatal által készített jelentés emellett egyebek között az eredmények között említi az üzemanyagok jövedéki adójának mérséklését, ami az üzemanyagárak csökkenését eredményezte.