Géza
-11 °C
-4 °C

Negyvennyolc F-16-ost vesznek a lengyelek

2003.04.18. 13:02
Összesen 3,5 milliárd dollárért vásárol negyvennyolc F-16-os vadászgépet Lengyelország. Az amerikaiak 12 milliárd dolláros kompenzációt ígérnek cserébe.
Minden eddiginél nagyobb értékű védelmi szerződést kötött egy volt szocialista ország a hidegháború óta. Varsó összesen 48 darab Lockheed Martin F-16-os gépet vásárol mintegy 3,5 milliárd dollár (789 milliárd forint) értékben. A megállapodás értelmében az amerikaiak közel 12 milliárd dollár értékű befektetésekkel és kölcsönökkel kompenzálják Lengyelország vásárlását. A szerződést a Varsótól száz kilométerre fekvő Deblinben írták alá Leszek Miller lengyel miniszterelnök jelenlétében pénteken.

A megállapodás nem csak a repülőgépek vásárlását tartalmazza, hanem tartalék alkatrészek, fegyverek és a lengyel pilóták kiképzését is magában foglalja. A repülőgépek szállítása 2006-ban indul meg. A nagy értékű megrendelésért a Gripen Jas-39-eseket gyártó brit-svéd BAE Systems-Saab, és a Mirage 2000-5-ösöket előállító francia Dassault Aviation is ringbe szállt.

Befektetések

Az amerikai kompenzációs tervek szerint a General Motors továbbfejleszti lengyel üzemét, és mintegy évi 200 millió dollárral, 600 millió dollárra növeli az üzem exportjának értékét. A Motorola mobiltelefongyár beruházást ígért a lengyel közszolgálati távközlési rendszerbe, a Halliburton Co. egy leányvállalata pedig felújítja a gdanski olajfinomítót. Lengyel üzemek motorokat és motor-alkatrészeket fognak gyártani a Lockheed Martin és a Pratt and Whitney számára. Hírek szerint a Computerland és a Prokom lengyel számítástechnikai cégek is résztvesznek a kompenzációban, de az üzlet részletei egyelőre nem ismertek. Lengyel politikusok abban bíznak, hogy az amerikai befektetések új munkahelyeket teremtenek. A rendszerváltás óta Lengyelországba érkezett, több mint 60 milliárd dollár külföldi működőtökéből jelenleg 8,7 milliárd dollár amerikai eredetű, jelentette az MTI

Kapcsolaterősítő

A francia AFP hírügynökség szerint az üzlet "megerősíti a stratégiai kapcsolatokat az Egyesült Államok és Lengyelország között". Varsó az Irak elleni háborúban is az Egyesült Államok politikáját támogatta, vegyvédelmi alakulatokat is küldött a Perzsa-öbölbe. Lengyelországnak a NATO előírásai miatt van szüksége az új repülőgépekre, adta hírül a BBC.