Gerzson
-3 °C
3 °C

Lenin svájci bankszámlája

2006.03.13. 08:24
Vlagyimir Iljics Leninnek a svájci emigrációból való hazatérése előtt, 1917. március 17-én 5 frankja volt egy zürichi bankban. Sietve kellett távoznia, ezért nem tudta elrendezni magánügyeit, a számlát nem zárta le, és a bank a svájci pénzintézetekre jellemző precizitással azóta is nyitva tartja.

Az összeg a kamatokkal együtt 1997-ben 12,90 frankra (valamivel több mint kétezer forintra) emelkedett. Akkor az örökösök felkérésére a "titkos számla" után elkezdett kutatni az Ernst és Young cég, amelynek a 611361 számú számla tulajdonosát sikerült Leninben azonosítania. A hírt a moszkvai Komszomolszkaja Pravda elevenítette fel abból az alkalomból, hogy a közelmúltban Ivan Tarenko, a szovjet Vörös Hadsereg volt ezredese, jelenleg egy bank alkalmazottja és amatőr történész egy svájci banktisztviselő segítésével utánajárt, és felfedezte, hogy a számla ma is megvan a zürichi Banhof utcai bankban.

Lenin hazatérését 1917-ben Németország segítette, mivel ily módon is bonyolítani, nehezíteni akarta az ellenséges cári Oroszország helyzetét. Berlin 50 millió márkát adott a forradalmi mozgalomnak és biztosította, hogy Lenin és 30 társa zaklatás nélkül utazhasson át Németország területén - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.