Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Rászálltak a lépfene vámszedőire

2001.12.18. 10:29
Az illinois-i főügyész két Las Vegas-i céget ellen nyújtott be keresetet, mert a cégek hamisan állították, hogy eszközeik alkalmasak a lépfene-fertőzés kimutatására. Az értékpapír-felügyelet egy másik céget azért perel, mert az azt állítja, hogy készüléke megtisztítja a postai csomagokat a baktériumoktól.
Jim Ryan az Early Detection Services és a The Right Solution nevű cég ellen nyújtott be keresetet - közölte az AP hírügynökség. Az Early Detection azt ígérte, hogy ha ügyfeleik orrváladék-mintát küldenek, akkor 150 dollár ellenében megvizsgálják azt, és tájékoztatják az érintettet, fertőzött-e vagy sem. A Right Solution ötven dollárért kínált egy ultraibolya-lámpát, ami a vállalat állítása szerint "láthatóvá teszi" a fertőzést.

A főügyész egészségügyi tanácsadója szerint mindkét módszer hatástalan. Az Early Detection eljárása azért is rossz, mert a cég csak 13 nap múlva küldi meg az eredményt, ami vészhelyzetben használhatatlan. De sem ennek a cégnek a módszere, sem az ultraibolya-lámpa nem alkalmas a fertőzés kivizsgálására.

A deGERMinator is hatástalan

Néhány nappal korábban az amerikai értékpapír-felügyelet (Securities and Exchange Commission, SEC) nyújtott be keresetet a Spectrum Brands Corp. ellen, mert a cég honlapján azt állította, hogy deGERMinator nevű készüléke bármilyen csomag felületéről el tudja távolítani a lépfene-spórákat.

A hatóság szerint az eszköz bár létezik, az említett feladatra azonban alkalmatlan. A SEC illetékesei állítják, hogy a vállalat a bejelentéssel csak részvényei árfolyamát akarta növelni. A Spectrum Brands papírjainak értéke a bejelentés után háromszorosára, három dollárra ugrott, de decemberre az árfolyam 15 centre zuhant vissza.