Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Egyre több lett támogatja az uniós csatlakozást

2002.07.22. 11:25
A legújabb felmérés szerint növekedett az uniós csatlakozást támogatók aránya a lettek körében. Ezzel együtt még mindig nem túl meggyőző az EU-belépés támogatottsága Lettországban, amelynek közvéleménye már jó ideje a leginkább "euroszkeptikus" a tagjelölt országok közül.
A Latvijas Fakti közvélemény-kutató intézet júniusi felmérése szerint a lettek 45,5 százaléka támogatja az uniós tagságot, 38,5 százalék ellenzi azt, 16 százalék pedig nem alkot véleményt a kérdésről.

A májusi adatokhoz viszonyítva 4 százalékkal nőtt az EU híveinek aránya. Egy februári felmérésben pedig még a lettek 43 százaléka utasította el az uniós csatlakozást, míg az EU-pártiak aránya csupán 36 százalékot tett ki.

Bővülő ismeretek, a nemzeti érdekek érvényesítése

Az ország külügyminisztere, Indulis Berzins azzal magyarázza a belépést támogatók arányának növekedését, hogy a lakosságnak egyre több ismerete van az EU-ről, továbbá a lett delegáció az ország nemzeti érdekeinek figyelembe vétele mellett folytatja a csatlakozási tárgyalásokat - írja az EUobserver.com.

A balti állam másik kilenc tagjelölt ország mellett idén decemberben várhatóan lehetőséget kap az EU-tól a 2004-es belépésre. A csatlakozást azonban a tervek szerint jövőre sorra kerülő népszavazáson a letteknek is jóvá kell hagyniuk, ami ezen legújabb, az EU támogatottságának növekedését mutató felmérés ellenére sem tűnik előre lefutott dolognak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!