Eleonóra
-1 °C
2 °C

Maláj gyártmány lesz a Levi's

2004.01.12. 09:30
A Levi's farmerről eltűnik a Made in USA címke. Az eredeti amerikai farmert ezentúl kizárólag a Távol-Keleten gyártják majd.
Bezárta két utolsó Egyesült Államokban lévő varrodáját a San Franciscó-i székhelyű Levi Strauss. Tavasszal a három kanadai gyár is leáll, így a cég teljesen kivonul Észak-Amerikából - írja a Népszabadság. A két bezárt üzemből nyolcszáz embert bocsátanak el. Mint az Index korábban megírta, a cég a néhány éve indult szerkezetátalakítási programja keretében már hat amerikai és két európai üzemet bezárt.

Az világhírű farmermárka eladási statisztikája hét éve folyamatosan gyengülő tendenciát mutat. Ma már lehetetlennek tűnik az évi négymillió nadrág értékesítése. A Levi's 1996-ban produkálta legnagyobb árbevátelét, 7,1 milliárd dollárt - tudósít a Népszabadság. Mára a forgalom négymilliárd alá csökkent.

A Levi Strauss az 1870-es évektől gyártja a farmernadrágokat. Ezek előbb az Egyesült Államokban lettek népszerűek, majd az ötvenes-hatvanas években világszerte elterjedtek. A cég eleinte vissza tudta verni a konkurencia támadását, de a vásárlók mostanra elvesztették a márka iránti hűségüket.

A már régóta Ázsiában dolgoztató versenytársak pedig elárasztják a piacot a kevésbé márkás, olcsó, de éppen olyan jó minőségű farmerokkal.