Emőke
-4 °C
9 °C

Bíróság dönt az olcsó Levi's-ekről

2001.11.19. 15:46
A luxemburgi Európai Bíróság kedden dönt arról, hogy az EU-ban élő fogyasztók vásárolhatnak-e az Unión kívülről származó cikkeket a hivatalos importőrök által megszabott árnál olcsóbban. A pert a Levi's és a Tesco kezdte, miután az áruházlánc a brit árak feléért kezdett olcsón szerzett 501-eseket árulni.
Az Európai Bíróság várhatóan kedden dönt a hónapok óta húzódó Tesco-Levi's ügyben - közölte a Reuters. A per lényege, hogy az amerikai cég szerint az áruházlánc az EU-ban nem árusíthatja az Unión kívül beszerzett Levi's-farmereket a hivatalos eladók által megállapított árnál kevesebbért.

A döntés minden árucikkre vonatkozik

A bíróság döntése nyomán a per a brit bíróságon folyik tovább, ahol a bírónak az eu-s döntés figyelembe vételével kell majd határoznia. A luxemburgi határozat óriási jelentőségű, hiszen a jövőben ez alapján dőlhet el, hogy egy európai fogyasztó vehet-e az Unión kívülről behozott árut a hivatalos uniós importőrök áránál olcsóbban.

501-es féláron

A Tesco először három éve hozott Nagy-Britanniába Levi's farmereket, és az addig megszokott 50-60 font helyett 25-30 fontért árulta a nadrágokat. A Levi Strauss & Co. szerint az áruház ezzel megszegte a védjegyekre vonatkozó európai szabályokat. A perhez később a Levi's oldalán csatlakozott a Davidoff, a Tesco oldalán a Costco.

Az uniós ár sem egységes

A Tesco egy idő után leállt az Amerikából behozott farmerek árusításával, de nemrég bejelentette, hogy az Unión belül is tud a britnél olcsóbb Levi's-t venni, és így továbbra is lesz ilyen farmer az áruházban.

Nem az ár a lényeg

A Levi's ugyanakkor állítja, hogy nem az ár miatt kifogásolják a Tesco eljárását. "A lényeg, hogy dönthetünk-e saját termékünk forgalmazásáról, tehát, hogy egy kereskedő importálhatja-e akartunk ellenére a farmereket" - mondta a vállalat képviselője.

Az Európai Parlament is foglalkozik az üggyel

A fogyasztóvédő csoportok nyomására az Európai Parlament korábban már tartott egy meghallgatást, ahol a civilszervezetek azt kérték, hogy a vásárlók érdekében korlátozzák a védjegyjogokat az Unión belül. Bármilyen általános érvényű változtatáshoz a tagállamok egyhangú egyetértésére lenne szükség, ez azonban egyelőre hiányzik.