Gerzson
-3 °C
2 °C

Vesztett a Tesco

2001.11.21. 11:31
A luxemburgi Európai Bíróság a Levi's-nek adott igazat az amerikai cég és a brit Tesco között hónapok óta tartó vitában. A per lényege, hogy az amerikaiak szerint az áruházlánc az EU-ban nem árusíthatja az Unión kívül beszerzett Levi's-farmereket a hivatalos eladók által megállapított árnál kevesebbért. A precedens értékű döntés alapján a jövőben bármilyen cég kifogásolhatja, hogy termékét egy európai áruház túl olcsón adja.
"A vásárlók nagyon csalódottak lesznek" - mondta a BBC-nek John Gildersleeve, a Tesco igazgatója. Ugyanakkor bejelentette: az áruház nem adja fel a harcot, és a jövőben az uniós jogszabályok módosításáért küzd majd. Alan Christie, a Levi Strauss alelnöke szerint azonban a döntés igenis jó hír a fogyasztóknak, mert "segítségével fenntartható a választék és biztosítható az új termékek elérhetősége".

Az áruházak nem tágítanak

Több brit szupermarket ugyanakkor közölte, hogy továbbra is árusít márkás termékeket a hivatalosnál olcsóbban, még ha ez esetleg újabb pereket von is maga után. Az áruházak azzal érvelnek, hogy ha nem engedik, hogy a világ különböző részein olcsóbban szerezzék be a cikkeket, az a versenyszabályokat sérti.

Sokba került a magas ár

A védjegytulajdonosok azonban továbbra is állítják, hogy joguk van termékeik kereskedelmét ellenőrizni. Mint mondják, komoly munkával tudták csak elérni, hogy az európai fogyasztók drága, tehát exkluzív áruként kezeljék termékeiket, így hát nem engedhetik, hogy azokat olcsón adják a nagyáruházak.

Levi's féláron - hetvenmillió a vásárlóknál maradt

A Tesco először három éve hozott Nagy-Britanniába Levi's farmereket, és az addig megszokott 50-60 font helyett 25-30 fontért árulta a nadrágokat. A brit kormány hallgatólagosan támogatta az áruház eljárását, ami a Tesco szerint hetvenmillió fontot spórolt meg a brit vásárlóknak. Az áruház az Egyesült Államokból már nem hozhat be olcsó farmert, de az Unión belül továbbra is kereshet kevésbé drága forrást.