Konrád
8 °C
26 °C

A Toyota a legmegbízhatóbb

2004.06.30. 12:41
A Toyota gyártja a legmegbízhatóbb autókat egy kedden nyilvánosságra hozott felmérés szerint. A CNN által idézett listán már tizedik éve a Lexust az első helyezett.
A J.D. Power és az Associates felméréséhez 48 ezer embert kért meg, sorolják fel hároméves autójuk összes hibáját. A hibákhoz különböző pontszámokat rendeltek a kutatók, ezeket összeadva jött ki a végső eredmény.

Első helyen már tizedik éve a Toyota Lexusa szerepel, a felmérés szerint 162 hiba fordul elő százautónként. A japán gyár általában is jól szerepelt, 207 hibát találtak százautónként a gyártott típusokban. A Toyotát a másik Japán gyár, a Honda követi 210 hibával.

A következő helyeken a Porsche (240 hiba), a General Motors (262 hiba) és a BMW (264 hiba) áll. A két első gyár fej fej mellett halad már évek óta. Ez annak köszönhető, hogy ők ismerték fel elsőnek, hogy olyan autókat kell gyártani, amelyek sokáig jók, nyilatkozta a Reutersnek Joe Ivers, a J.D. Power vezérigazgatója.

Megbízható autókat gyártani nem hoz azonnali, látható hasznot, magyarázta Ivers. Persze, ha elégedettek az ügyfelek, akkor idővel egyre több ügyfél lesz, tette hozzá. A felmérés nagyon fontos az autóiparnak, hiszen a vásárlók 52 százaléka szerint új autó vásárlásánál a hosszú távú megbízhatóság az egyik legfontosabb szempont, írja a CNN.

Már második éve, hogy a detroiti hármak közül csak a General Motors szerepel kevesebb, mint 369 problémával százautónként. A cég által gyártott Buick a második a Lexus mögött, és a Chevrolet, a Cadillac, a GMC, a Saab és a Saturn is az átlag felett szerepel.