Gyula
8 °C
21 °C

LG kontra Whirpool: mosógéplopás?

2004.06.23. 17:21
Szabadalom bitorlásásért perelte az LG a Whirpoolt: az USA-ban indult eljárásban az LG azt sérelmezi, hogy a konkurens két szabadalmát is felhasználta az Egyesült Államokban forgalmazott mosógépeiben.
Az LG Electronics, mint a világ vezető műszaki cikkeket gyártó, forgalmazó cége szabadalom bitorlásért perelte be a Whirlpool Corporationt. Az ügyet a New Jersey állambeli körzeti bíróság tárgyalja. A per során az LG - a cég közleménye szerint - azzal vádolja a Whirlpoolt, hogy az Calypso és Duet nevű mosógép típusainak forgalomba hozatalával megsértette az LG 5461886, 5768731 és 5339474 számon az USA Szabadalmi Hivatalnál levédett szabadalmait. A 886-os illetve 474-es sorszámú szabadalmakat a Whirlpool Calypso mosógépbe, míg a 731-es számú szabadalmat a Duet modellben használta fel szabálytalan módon. Az LG Electronics kártérítésre pereli a Whirlpool céget, valamint elvárja, hogy a cég haladéktalanul függessze fel az LG szabadalmi technológia jogtalan felhasználását.

Az LG Electronics US marketing igazgatója, David Lee szerint, az LGE törvényes kereteken belül a végsőkig kész elmenni, hogy megvédje szabadalmi jogait. "Az LG újításai, szabadalmi technológiái hosszú kutatások, fejlesztések eredményeképpen jöttek létre azért, hogy vásárlóink számára a legjobb minőségű termékeket nyújthassuk. Az LG növekedése és piaci pozíciójának változása az állandó termékújításnak is köszönhető. Az LG-nek meg kell védenie szabadalmait." - tette hozzá David Lee.

A Whilrpool elleni per során felmerült szabadalmak töredékei annak a több ezer technológiai fejlesztésnek, újításnak, melyeket az LG kiterjedt kutatásai és fejlesztései során elért. Csak az Amerikai Egyesült Államokban több mint 3000 levédett szabadalommal rendelkezik az LG Electronics. 2003-ban az LGE több mint 1300 esetben kérelmezte az Amerikai Szabadalmi Hivataltól valamilyen technikai újítás bejegyzését, és 2004-ben is legalább ennyi kérelem benyújtását tervezik.