Viola
-5 °C
-2 °C

Liberalizált európai energiapiac 2007-től

2002.11.26. 11:15
Az Európai Bizottság döntése értelmében az európai gáz és energiaszolgáltató szektor 2007-től teljesen liberalizált lesz. A megegyezés egyik fő ellenzője Franciaország volt, amely az állami tulajdonban lévő Electricite de France-t próbálta óvni.
Az Európai Unió fogyasztói 2007-től szabadon megválaszthatják gáz és energiaszolgáltatójukat, köszönhetően egy mérföldkőnek számító európai energia-egyezménynek. Az EU energia minisztereinek hét eleji brüsszeli találkozóján - hosszú évek elmérgesedett vitája után - sikerült közös nevezőre jutni az eddig országonként eltérő energialiberalizációt illetően.

Az Európai Bizottság eredetileg már 2005-től felszabadította volna a teljes piacot. Végül öt évet, vagyis 2007-ig szólóan csupán a lakosságnak kell várnia, a cégek már 2004 júliusától szabadon megválaszthatják energiaszolgáltatójukat.

A szabad piac problémái

A megegyezés fő ellenzője Franciaország volt, amely a korábban is kevés hajlandóságot mutatott az EU-szabályok alkalmazására, csaknem monopóliumhelyzetben tartva ezzel az állami tulajdonban lévő Electricite de France-t (EdF).

A változtatás útjában állt az a sokak által megfogalmazott félelem is, miszerint egy liberalizált piac a szolgáltatással kapcsolatos problémák megsokszorozódását jelenti majd. Ezeket a félelmeket a nagy-britanniai tapasztalatok táplálják, ott ugyanis a magánosítás óta a szolgáltatók az ügyfél megkérdezése nélkül lopják egymástól a klienseket.

Nagy-Britannia egyébként régóta rossz szemmel nézi, hogy az alacsony kamatozású állami kölcsönből élő francia EdF sorra felvásárolja a darabokra szakadt brit szolgáltatókat, hasonlóan a német, olasz vagy spanyol piacon végrehajtott akcióihoz.

Német lobbisiker

A francia kormány egy előzetes, 2006 januárjában elvégzendő bizottsági tanulmány eredményeitől akarta függővé tenni az egyezmény elfogadását, a tanulmány a liberalizált piac hatásait vizsgálta volna. A bizottság viszont ebben a kérdésben nem hajlott a kompromisszumra és határozottan tartotta magát a 2007-es határidőhöz.

A németek sikeresebben lobbiztak. Nekik sikerült egyelőre megakadályozni az energiát termelő és értékesítő tevékenységek szétválasztását. Ebben a kérdésben egy 2006-ban elvégzendő hatástanulmány értékelése után fognak véglegesen dönteni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!