Vilhelmina
11 °C
28 °C

Hárommilliád dollárnyi kár Libanonban

2006.07.25. 15:02
Az izraeli támadások két hete alatt a libanoni gazdaság akkora csapást kapott, hogy talán soha nem tudja kiheverni - írta a BBC. Sürgősen hárommilliárd dollárnyi segélyre lenne szükség.

A háború sújtotta ország majdnem mindegyik hídja és főútjainak 80 százaléka semmisült meg. Bombatámadások érték a repülőtereket, a kikötőket, a távközlési hálózatot és a tv-tornyokat is. Az infrastruktúrában esett károk már most egymilliárd dollárra rúgnak a BBC Online szerint.

Se tőzsde, se turizmus

A bejrúti tőzsde - amelyet két hete bezártak - brókerei még mindig azt gondolják, ha befejeződnek a bombázások, erőre kap a tőzsde, igaz, a turisták és a külföldiek után először a befektetések hagyták el az országot.

A külföldiek és a befektetők elmenekülésével és a növekedés leállásával a kormánynak le kellett mondania 600 millió dollár megtakarításról, a gazdaság pedig összességében kétmilliárd dolláros kárt szenvedett, véli Marwan Isander libanoni közgazdász. Tekintettel arra, hogy az állam 2005-ös GDP-je 24 milliárd dollár volt, ez nem kis összeg.

A turizmus is megbénult: a hotelek és az utazási irodák a nyárra 1,6 millió turistát vártak, de erről már lemondtak. Egy ENSZ által felügyelt fegyverszünet sem lenne elég, hogy a külföldiek bizalma feléledjen, nem sokan szeretnének kék sisakosok által védett tengerparton sütkérezni.

Egyetlen esély

Elemzők 6 százalékos GDP-bővülést vártak erre az évre. Most a legbátrabbak előrejelzése sem haladja meg a 2-3 százalékot, de még ezt is leértékelhetik, ha a konfliktus folytatódik.

A libanoni kormánynak nem lesz könnyű a nemzetközi pénzügyi piacokon segítséget találnia, hiszen az összes neves hitelminősítő rontott az állam visszafizető képességi kilátásain. Az egyetlen esély a talpra állásra a nemzetközi közösség támogatása. Marwan Isander szerint az államnak sürgősen hárommilliárd dollárra van szüksége, és nem kölcsön, hanem segély formájában. Régebben az adományozó államok reformokhoz kötötték a segély folyósítását. Shadi Karam, a BLC Bank elnöke reméli, hogy ez most megváltozik; ilyen kondíció nem lenne hatékony.

Közben a nemzetközi gazdaság növekedése is lelassulhat az olajár növekedése miatt, ami pedig részben a regionális krízisnek köszönhető. De a brit lap szerint a nemzetközi közösség számára Libanon "lepénzelése" csábítóbb ajánlat lehet, mintsem az, hogy hagyják a helyzetet eszkalálódni, és ezzel hosszú, globális gazdasági lejtmenetet okozzanak.