Árpád
-2 °C
4 °C

Hárommilliád dollárnyi kár Libanonban

2006.07.25. 15:02
Az izraeli támadások két hete alatt a libanoni gazdaság akkora csapást kapott, hogy talán soha nem tudja kiheverni - írta a BBC. Sürgősen hárommilliárd dollárnyi segélyre lenne szükség.

A háború sújtotta ország majdnem mindegyik hídja és főútjainak 80 százaléka semmisült meg. Bombatámadások érték a repülőtereket, a kikötőket, a távközlési hálózatot és a tv-tornyokat is. Az infrastruktúrában esett károk már most egymilliárd dollárra rúgnak a BBC Online szerint.

Se tőzsde, se turizmus

A bejrúti tőzsde - amelyet két hete bezártak - brókerei még mindig azt gondolják, ha befejeződnek a bombázások, erőre kap a tőzsde, igaz, a turisták és a külföldiek után először a befektetések hagyták el az országot.

A külföldiek és a befektetők elmenekülésével és a növekedés leállásával a kormánynak le kellett mondania 600 millió dollár megtakarításról, a gazdaság pedig összességében kétmilliárd dolláros kárt szenvedett, véli Marwan Isander libanoni közgazdász. Tekintettel arra, hogy az állam 2005-ös GDP-je 24 milliárd dollár volt, ez nem kis összeg.

A turizmus is megbénult: a hotelek és az utazási irodák a nyárra 1,6 millió turistát vártak, de erről már lemondtak. Egy ENSZ által felügyelt fegyverszünet sem lenne elég, hogy a külföldiek bizalma feléledjen, nem sokan szeretnének kék sisakosok által védett tengerparton sütkérezni.

Egyetlen esély

Elemzők 6 százalékos GDP-bővülést vártak erre az évre. Most a legbátrabbak előrejelzése sem haladja meg a 2-3 százalékot, de még ezt is leértékelhetik, ha a konfliktus folytatódik.

A libanoni kormánynak nem lesz könnyű a nemzetközi pénzügyi piacokon segítséget találnia, hiszen az összes neves hitelminősítő rontott az állam visszafizető képességi kilátásain. Az egyetlen esély a talpra állásra a nemzetközi közösség támogatása. Marwan Isander szerint az államnak sürgősen hárommilliárd dollárra van szüksége, és nem kölcsön, hanem segély formájában. Régebben az adományozó államok reformokhoz kötötték a segély folyósítását. Shadi Karam, a BLC Bank elnöke reméli, hogy ez most megváltozik; ilyen kondíció nem lenne hatékony.

Közben a nemzetközi gazdaság növekedése is lelassulhat az olajár növekedése miatt, ami pedig részben a regionális krízisnek köszönhető. De a brit lap szerint a nemzetközi közösség számára Libanon "lepénzelése" csábítóbb ajánlat lehet, mintsem az, hogy hagyják a helyzetet eszkalálódni, és ezzel hosszú, globális gazdasági lejtmenetet okozzanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?