Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

A depressziósok helyett fizessenek az impotensek!

2001.10.04. 10:44
A tervezettnél két évvel hamarabb vesztette el csúcsterméke, a depressziót enyhítő Prozac szabadalmi védettségét az Eli Lilly gyógyszergyár, amely emiatt váratlanul nagy bajba került. A slamasztikából most vadonatúj termékek, köztük egy potencianövelő segítségével szeretnének kimászni. A dolog iróniája, hogy a legendás Prozac a kedélyt ugyan javította, a szexuális életet viszont örömtelenné tette.
Az első két hónap eladási statisztikái alapján azt mondhatom, hogy a Prozacból származó bevételeink esése példa nélkül áll az iparág történetében - közölte Sidney Taurel, az Eli Lilly vezérigazgatója. Szegény Taurel: az amerikai sajtó a magyar sportújságírókat megszégyenítve farag vicceket az "ő lesz a Prozac legnagyobb fogyasztója" csapásirány mentén.

Lejárt a Prozac védettsége
A vezérigazgató azért beszélt két hónapról, mert egy tavalyi per nyomán már az idén lehetővé vált, hogy más gyártók is előállítsák a híres antidepresszánst, így az eddig monopolhelyzetben lévő Eli Lilly most már csak egy a gyártók sorában.

Új anyagokkal a régi bevételért

A Lillynek most ki kell találnia valamit, hogy ismét a korábbi, hatalmas profitot hozó céggé váljon. Az ötlet: öt új szert vezetnek be a piacra a következő tizenöt hónapban. Három olyan - egyelőre még nem engedélyezett - gyógyszerük van, amelyek közül a Prozac-utód kikerülhet.

Jól hozhat a szepszis

Az egyik a Xigris nevű szepszis elleni szer, amelytől évi 2 milliárd dollár feletti bevételt várnak. Összehasonlításképpen: a Prozac legszebb időszakában 2,6 milliárdot hozott, ami akkor az Eli Lilly bevételeinek negyedét jelentette. A szepszis az intenzív osztályokon az első számú halálok, tavaly 200 ezer áldozata volt az Egyesült Államokban.

De majdnem olyan jól a kedélybetegség

A másik jelölt, a Duloxetine szintén antidepresszáns, amely évi 1 milliárd körül hozhat. A harmadik a Cialis, amely jövőre léphet be a jelenleg évi 1,6 milliárd dolláros, de 20 százalékos ütemben növekedő potencianövelőszer-piacra, ahol egyelőre a Pfizer Viagrája az egyeduralkodó. Ez annyira kiaknázatlan piacnak számít, amely - szakértők szerint - az új játékosok belépésével növekedni fog, vagyis nem egy nagyjából adott összeget kell újraosztaniuk egymás között. Az amerikaiak ugyanakkor nem tartanak attól, hogy a német Bayer is előáll a maga potencianövelőjével.