Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Magyarországot választja a Linde Szlovákia helyett

2005.06.14. 07:49
Ezerhatszáz munkahelyet teremtett volna Szlovákiában a német Linde. A Hyundai/Kia autógyár elhúzódó nehézségei miatt azonban a gépgyártó inkább Magyarországra jönne.
A szlovákiai Zsolna mellett épülő Hyundai/Kia autógyár telekrendezési problémái, továbbá az információ kiszivárogtatása miatt a német Linde Material Handling ipari gépgyártó (többek között a villás targoncák) Szlovákia helyett inkább Magyarországot választja - írta a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap.

A társaság tavaly decemberig tárgyalt a Zsolna melletti Varín nagyközségben tervezett zöldmezős beruházásról, amely a lap információi szerint mintegy 1600 munkahelyet teremtett volna, azonban a fenti okok miatt végül visszatáncolt. "A beruházó elvesztette az irántunk táplált bizalmat. Az érkezéséről szóló híreket titokban kellett volna tartani addig, amíg nem tisztázódik a beruházáshoz szükséges ingatlanok területrendezése" - idézte a lap Karol Stráskyt, Varín polgármesterét. A Linde ugyanis attól tartott, hogy megismétlődik a Hyundai Zsolna közeli nagyberuházásával kapcsolatos, máig tartó hercehurca.

A több mint 14 ezer főt foglalkoztató, tavaly 9,4 milliárd eurós forgalmú cég 25 hektárnyi területre tartott igényt. Az információ kiszivárogtatója egyébként Ján Slota, Zsolna polgármestere volt. Ondrej Zember, a SARIO szlovák állami beruházástámogató ügynökség szóvivője megerősítette az ügyben történt fordulatot, és hozzátette: A polgármesterek más esetekben is túl korán rukkoltak elő az egyes külföldi beruházókkal kapcsolatos hírekkel, amivel gondokat okoztak nekünk. Ha a társaságok ragaszkodnak a hírzárlathoz, akkor azt nem öncélúan teszik, hiszen többek között meg kell egyezniük a beszállítóikkal és a szakszervezetekkel arról, hogy a termelés egy részét át szeretnék csoportosítani Közép-Európába. A multinacionális cégek esetében a kiszivárogtatás a részvényeikkel történő spekulációt is eredményezheti.