Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Megújul a Lincoln-penny

2008.09.23. 12:18
Kétszáz éve született Abraham Lincoln, az amerikaiak az arcképét viselő egycentes megújulásával ünnepelnek. Rögtön négy változatban engedik forgalomban az új Lincoln pennyket. Az első sorozatot február 12-én.

Új dizájnja lesz az amerikai egycentesnek, a Lincoln-pennynek. Ötven év óta most először változtatnak az érme külsején, és rögtön négy változatot adnak majd ki. A megújulás apropója, hogy jövőre lesz Abraham Lincoln amerikai elnök születésének kétszázadik évfordulója – írja a CNN Money.

Az érme előlapján továbbra is Lincoln szerepel majd, mint eddig, csak hátlapját változtatják majd meg. A négyféle új hátlapon Lincoln életének fontosabb eseményeit jelenítik meg. Az első változaton a Kentuckyban lévő fakunyhó lesz, ahol a volt elnök született. A második változtat egy olyan jelenet, ahol a fiatal vasutasként dolgozó Lincoln könyvet olvas pihenésként. A harmadik jelenetben már ügyvéd, végül a negyedik képen a félig kész Capitolium előtt áll az Egyesült Államok tizenhatodik elnökeként. A magyarázat szerint a képen Lincoln utasításba adja, hogy folytassák az építkezést a polgárháború alatt is, mert a kész Capitolium az unió egységét szimbolizálja majd.

Az első sorozat az első dizájnnal 2009. február 12-én jelenik meg, a többi pedig háromhavonta követi egymást. Ezen a napon született kétszáz éve Lincoln, illetve száz évvel ezelőtt, 1909-ben ezen a napon adták ki az első Lincoln-érmét. Ez volt az első amerikai érme, melyen volt elnök szerepelt – jelenti az AP.

Első kiadása óta összesen 444 milliárd darabot gyártottak az egycentesből – írja a New York Times.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?