Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Megújul a Lincoln-penny

2008.09.23. 12:18
Kétszáz éve született Abraham Lincoln, az amerikaiak az arcképét viselő egycentes megújulásával ünnepelnek. Rögtön négy változatban engedik forgalomban az új Lincoln pennyket. Az első sorozatot február 12-én.

Új dizájnja lesz az amerikai egycentesnek, a Lincoln-pennynek. Ötven év óta most először változtatnak az érme külsején, és rögtön négy változatot adnak majd ki. A megújulás apropója, hogy jövőre lesz Abraham Lincoln amerikai elnök születésének kétszázadik évfordulója – írja a CNN Money.

Az érme előlapján továbbra is Lincoln szerepel majd, mint eddig, csak hátlapját változtatják majd meg. A négyféle új hátlapon Lincoln életének fontosabb eseményeit jelenítik meg. Az első változaton a Kentuckyban lévő fakunyhó lesz, ahol a volt elnök született. A második változtat egy olyan jelenet, ahol a fiatal vasutasként dolgozó Lincoln könyvet olvas pihenésként. A harmadik jelenetben már ügyvéd, végül a negyedik képen a félig kész Capitolium előtt áll az Egyesült Államok tizenhatodik elnökeként. A magyarázat szerint a képen Lincoln utasításba adja, hogy folytassák az építkezést a polgárháború alatt is, mert a kész Capitolium az unió egységét szimbolizálja majd.

Az első sorozat az első dizájnnal 2009. február 12-én jelenik meg, a többi pedig háromhavonta követi egymást. Ezen a napon született kétszáz éve Lincoln, illetve száz évvel ezelőtt, 1909-ben ezen a napon adták ki az első Lincoln-érmét. Ez volt az első amerikai érme, melyen volt elnök szerepelt – jelenti az AP.

Első kiadása óta összesen 444 milliárd darabot gyártottak az egycentesből – írja a New York Times.