Auguszta
-7 °C
0 °C

A Nokia főnöke kereste a legtöbbet

2003.09.03. 11:21
Jorma Ollila, a finn Nokia főnöke kereste a legtöbbet a tavalyi évben az ötven legnagyobb nem amerikai cég vezetői közül. Ollila 15,6 millió dollárt vihetett haza tavaly a Forbes Global gazdasági magazin jövedelmi ranglistája szerint.
A Forbes magazin legújabb összeállítása az Egyesült Államokon kívüli vállalatok vezetőinek éves fizetését hasonlította össze. Ebből kiderül, hogy Jorma Ollila, a finn Nokia mobiltelefongyár főnöke kereste a legtöbbet a tavalyi üzleti évben.

Ollila 15,6 millió dollárt vihetett haza a lista szerint. A számításoknál az alapbért, a különböző jutalmakat, járulékokat és jutalékokat is figyelembe vették.

Részvényekből jön a pénz

Két vállalat, a Samsung Electronics és a Takeda Chemical nem adott információt arról, mekkora fizetést kap a társaság vezető embere.

A második helyen a svájci UBS Bank igazgatója áll közel tízmillió dollárral. A harmadik a British Petrol első embere nyolc és fél, a negyedik a Vodafone-vezér hét és fél millióval.

Az ötödik helyezett a Deutsche Bank elnöke, Josef Ackermann, 6,3 millió dollárral, a hatodik a francia L'Oréal kozmetikai cég főnöke.

Érdekesség, hogy a Nokia vezetőjének alapfizetése nem tartozik a legnagyobbak közé, kétszer annyi a Roche Group igazgatójának az alapbére. Ollila azonban 13 millió dollárt kap a részvénynyereségből, ami az első helyre emeli a listán.

Az amerikaiak többet keresnek

A legnagyobb nem amerikai cégek vezetőinek fizetése mindazonáltal igen szerény amerikai társaikéhoz képest. A Tenet Healthcare vállalat vezetője tavaly 116 millió dollárt keresett a részvénynyereségekkel és egyéb bónuszokkal együtt.

Az amerikai NVR lakásépítő cég főnöke, Dwight Schar 94 millió dollárt, Michael Dell, a Dell Computer első embere 82 millió dollárt kapott tavaly.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!