Aliz
6 °C
14 °C

Rajta van a feketelistán Magyarország?

2005.08.31. 15:34
A le Figaro francia lap szerint az ICAO nemzetközi repülési szervezet listát állított össze azokról a légitársaságokról, ahol biztonsági hiányosságokat észlelt. A magyar hatóságok vizsgálják a leírtak igazságtartalmát.
A magyar hatóságnak nincs tudomása arról, hogy egy nemzetközi repülésügyi szervezet, az ICAO Magyarországot is tartalmazó listát állított volna össze azokról az országokról, ahol repülésbiztonsági hiányosságokat tapasztalt; a magyar hatóság vizsgálja, hogy milyen jogi formában reagálhatna az erről szóló cikkre - mondta el Bajkó Erika, a Polgári Légiközlekedési Hatóság (PLH) szóvivője.

A gazdasági tárca szóvivője ugyanakkor elmondta, hogy egyelőre nincs szó jogi lépésekről. Tóth Judit az Indexnek elmondta, hogy vizsgálják a le Figaro cikkében megjelent állítások valóságtartalmát. Magyarország az ICAO-tól semmilyen tájékoztatást nem kapott.

Bajkó Erika a francia le Figaro-ban megjelent listáról elmondta, a Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezet (ICAO) 2001-ben végzett auditot Magyarországon, a szükséges intézkedések megtételét pedig 2003-ban ellenőrizték. "Akkor a szervezet az észrevételekre tett intézkedések kétharmadát teljes mértékben elfogadta" - hangsúlyozta Bajkó Erika, hozzátéve, hogy az észrevételek egyike sem volt olyan fajsúlyú, ami indokolná Magyarország szerepeltetését egy ilyen listán. A listaállítás ráadásul ellentétes az ICAO elfogadott elveivel.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy létezik egy, a szakértők számára nyilvános, a repülés biztonságával összefüggő adatbázis, a Safety Audit Foreign Aircraft program. Ebbe az adatbázisba egységes ellenőrzési és értékelési elvek alapján kerülnek be adatok légitársaságokról, hatóságokról és más szervezetekről. "Ebben az adatbázisban egyetlen olyan észrevétel sem szerepel, amely hátrányos lenne Magyarország számára" - hangsúlyozta Bajkó Erika.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?