Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Lenullázzák a lejt

2005.06.30. 13:22
Július elsejével levágnak négy nullát a lej mögül, így az hétfőtől tízezerszer annyit ér, mint a mostani árfolyamon számolva. Romániában nyugodtan várják az átállást, csak a bankautomaták kiürülése jelent problémát.
Az új lej (magyarul: oroszlánok) bevezetése miatt szerdától hétfőig zárva tartanak a romániai pénzintézetek, nem lehet bankkártyával fizetni az elárusítóhelyeken és vásárlási kölcsönt se lehet felvenni. A pénzcsere július elsején kezdődik és 2006 végéig tart majd, keretében négy nullát vágnak le az elmúlt években elértéktelenedett lejből, azaz tízezer régi lej lesz egyenlő egy új lejjel.

Csökkenő infláció

#alt# Mugur Isarescu, a román jegybank elnöke örömét fejezte ki, hogy ezzel a renominálással egy rendkívül nehéz időszak érhet véget Romániában. Az átállást a kereskedelmi, számviteli és statisztikai tranzakciók egyszerűsítésének igényével, a mérséklődő nyomtatási költségekkel, illetve a jelentősen csökkenő inflációval magyarázták a döntéshozók.

Július 1-ével öt új bankó és négy új érme kerül forgalomba Romániában, az előbbiek 1, 5, 10, 50, 100 és 500 lejes, az utóbbiak 1, 5, 10 és 50 banis címletben.

Nyugodtak

A Transindex munkatársa lapunknak elmondta, hogy Romániában nyugodtan fogadják az átállást, egyedüli félelem talán csak a lehetséges árnövekedés miatt van: sokan tartanak attól, hogy a felkerekítések miatt drágul az élet. Szintén problémát jelent, hogy a bankok leállása előtt többen megpróbáltak készpénzzel feltankolni a hétvégére, emiatt az automaták kiürültek, így sokan pénz nélkül maradtak.

Romániában mintegy tíz évvel ezelőtt még 300 százalékos volt az éves inflációs ráta, tavaly pedig egy számjegyűre mérséklődött. A jegybank tervei szerint 2007-2008-ra 2-3 százalék közelébe süllyed az éves infláció.

A tervek szerint az új lej kevesebb mint 10 évet lesz forgalomban, Románia ugyanis 2012-2014 körül szeretné bevezetni az eurót. A későbbi átállás megkönnyítése végett az új lejbankjegyek méretre megegyeznek az euróval, így ugyanis a következő váltáskor a pénzjegykiadó automatákat nem kell majd átszerelni. Csütörtöki árfolyamon 145 lejt ér egy forint, az átváltás után azonban megváltoznak az arányok: közel hetven forintot kell majd fizetnünk egyetlen román lejért.

Ötvenes évek

Romániában már év eleje óta kettős – régi és új, nullátlanított – árat kell feltüntetni: a törvény szerint a termékek, illetve szolgáltatások nehéz lejben kifejezett értékének meg kell jelennie az árcédulákon, illetve a tarifákon – írta meg a Transindex. Aki ezt nem tartotta be, azt 10-30 millió régi lejre (akár 150 ezer forintra) büntethették.

A kasszagépek július elsejéig csak régi lejben számláznak. Ezután a kereskedelmi egységek kötelesek új lejben számlázni, akár régi, akár új lejjel fizet a kliens. A Transindex beszámolója szerint miután a nullák eltűnnek, a fizetések az 50-es évekbeli színvonalat idézik majd: a decemberre számolt 6.875.000 lejes átlagos nettó jövedelem 687 lej és 50 bani lesz – 1957-ben egy átlagos fizetés 684 lej volt. Egy lej körülbelül 0,27 eurót ér – 100 lejjel pedig 27 eurót lehet majd vásárolni.

A lej a világ vezető valutáihoz képest fokozatosan értéktelenedett el az utóbbi évtizedben, így a dollárárfolyamokat összevetve rangsorban a mozambiki metikál után az utolsó helyen áll.