Ivó, Milán
EUR 382,99 Ft
USD 365,75 Ft
6 °C
26 °C

Ezentúl nem nőneműek a hajók

2002.03.20. 15:44
A Lloyd's List című brit napilap, a világ tengerhajózásának legbefolyásosabb orgánuma, bejelentette, hogy ezentúl a semleges 'it' névmással utal a cikkeiben megemlített hajókra az alapítása óta megszokott nőnemű 'she' helyett. A Haditengerészet azonban kitart és továbbra is nőneműnek tekinti a cirkálókat.
A tengerészek között megszokott módon a Lloyd's List alapítása, vagyis 1734 óta kezeli nőként a hajókat. "Úgy éreztem, hogy itt az ideje összhangba kerülni a világgal. A hajózási szaksajtóban túlnyomórészt a semleges névmást használják" - érvelt Julian Bray, a lap szerkesztője.

Szóban szabadon

A 'she'-t még Bray sem merte teljes egészében száműzni, így a publicisztikák szerzői azt továbbra is használhatják, sőt, a szerkesztő szerint az is elfogadható, ha élőszóban az ember továbbra is a 'she'-t alkalmazza, hiszen az tiszteletreméltó tengerésztradíció.

Nem egyszerűen érzelmi kérdés

A Haditengerészet egyik szóvivője keményen elutasította a váltásnak még a gondolatát is. "A Lloys's List azt tesz, amit jónak lát, de a Haditengerészet tartja magát az évszázadokra, ha nem évezredekre visszanyúló tradícióhoz. Ez nem egyszerűen érzelmi kérdés, ez a kultúránk része.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek