Szilárda
0 °C
6 °C

Nincs vége a kamatemelésnek

2006.08.29. 12:33
A Monetáris Tanács egységességét emelik ki a fél százalékpontos magyarországi kamatemelésről szóló - az előző napi londoni bankszünnap miatt kedden kiadott - kommentárjaikban londoni feltörekvő piaci elemzők, akik szerint a feltörekvő térségben nemcsak Magyarország inflációs és költségvetési kilátásait rontják a magas energiaárak beszűrődésének késleltetését célzó kormányzati törekvések.

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének elemzése szerint az MNB Monetáris Tanácsa "héjábbnak tűnik, mint vártuk". A ház előzőleg negyed százalékpontos kamatemelést várt, és megjegyzi, hogy a piaci konszenzus is megosztott volt a negyed és a fél százalékpontos várakozás között.

A GS elemzői szerint azonban "fontos jelzés", hogy ezúttal "még a galambok is felsorakoztak" a fél százalékpontos emelés támogatására. Ez jelentős felfelé ható kockázatot jelent a cég által érvényben tartott előrejelzésre, amely szerint 7,5 százalékon fog tetőzni a magyarországi jegybanki kamat, áll a keddi londoni elemzésben. A Goldman Sachs szerint a teljes kosárra számolt infláció gyorsulása közepette már csak avégett is valószínű a további kamatemelés, hogy az MNB elejét vegye az inflációs várakozás elszabadulásának.

Középtávú hitelesség

A Dresdner Kleinwort - a Dresdner Bank londoni befektetési részlege - által kiadott keddi értékelés szerint üdvözlendő, hogy az MNB az eddiginél "héjább" alapállással igyekszik megőrizni a középtávú inflációs cél hitelességét, és az is, hogy a jelek szerint helyreállt a monetáris tanács egysége, miután a testület a megosztottságra utaló korábbi jelek után a legutóbbi két kamatdöntést egyhangúlag hozta meg.

A DrK londoni elemzői is azt írták, hogy ennek alapján felfelé mutató kockázatok hatnak az általuk jelenleg szintén 7,50 százalékra jósolt év végi magyarországi kamatszintre. E kockázatokat elsősorban az inflációs várakozás lehetséges megugrása táplálja, amely az inflációnak a harmadik negyedév végére várt gyorsulásából eredhet. A piac máris további háromnegyed százalékpontos kamatemelést áraz a következő hónapokra, áll a keddi londoni Dresdner-elemzésben.

Másodlagos hatások

Közvetlenül a hétfői kamatemelés után Michal Dybula, a BNP Paribas befektetési csoport londoni részlegének közép-európai konzultánsa Varsóból az MTI-nek azt mondta: valószínűleg még ebben a negyedévben sem ez volt az utolsó magyarországi pénzügypolitikai szigorítás, és 2007 elején "valahol 8,5-9,0 százalék között lesz" a jegybanki kamat.

A Barclays Capital londoni befektetési csoport kedden kiadott elemzése szerint az MNB fő aggálya most az, hogy a magasabb inflációs adatok átszűrődnek az inflációs várakozásba, és ennek másodlagos hatása még 2007-2008-ban is emelheti az inflációt. Éppen ezért a következő hónapokban további kamatemelések várhatók.

A ház a keddi kommentárban megjegyezte azt is, hogy a magas (külső) energiaárak diktálta (hazai) árkiigazítások késleltetésének "magyarországi sztorija" meglehetősen gyakori a feltörekvő térség egészében. Általános jelenség a hazai lakossági energiaárak alacsonyan tartása, ami magasabb költségvetési hiányt okoz a saját energiaforrással nem bíró országokban, de még azokban az országokban is csökkenti a többleteket, amelyeknek van saját energiakincsük. India költségvetési számai például a 2006-2007-es pénzügyi év eddigi időszakában "nem festenek túl jól", főleg éppen a növekvő hazai energiaár-támogatások miatt, áll a Barclays Capital keddi londoni elemzésében.