Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Veres az eurócsatlakozás elhalasztását készíti elő

2006.06.06. 15:30
A kormány hamarosan bejelentheti az eurócsatlakozási céldátum halasztását - vélik londoni feltörekvő piaci elemzők. Szerintük ez akár az új konvergenciaprogram szeptember 1-jén esedékes benyújtásával egy időben megtörténhet.

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint Veres János pénzügyminiszter a magyar eurócsatlakozás elhalasztását készítette elő azzal a keddi kijelentésével, hogy a kormány a jelenlegi parlamenti időszak második felére tervezi teljesíteni az euróövezeti feltételrendszert. Veres János ezt kedden, az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának ülésén mondta. Kérdésre válaszolva hozzátette: személyesen számára a parlamenti időszak második felére való teljesítés "2008-at jelenti", de azt is kijelentette, hogy "utána az (euróövezeti) klubtagok fogják eldönteni, mikor csatlakozhat Magyarország". - Akkor csatlakozunk, amikor a klubtagok eldöntik, hogy ideje csatlakoznunk - mondta.

A Dresdner Bank londoni befektetési részlegének (DrKW) kommentárja szerint a pénzügyminiszter e kijelentése csak a legutóbbi azon "árnyalt" nyilatkozatok sorában, amelyek célja érzékelhetően a jelenlegi, 2010-es eurócsatlakozási céldátum halasztásáról szóló bejelentés előkészítése.

A választók nem aggódnak

Az elemzés szerint olybá tűnik, az elmúlt hetekben Veres János, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és más illetékesek is "hangot váltottak" az eurócsatlakozási menetrend ügyében. Korábban a kormány ragaszkodott a feltételek teljesítésére szilárdan kijelölt 2008-as dátumhoz, ezt azonban felváltották a miniszterelnök olyan értelmű kijelentései, hogy az euróövezeti célokat a 2006-2010 közötti "új parlamenti időszak közepére" kell teljesíteni. Ebbe technikailag ugyan még mindig beleférne 2008, a legújabb utalások azonban már "az új parlamenti időszak második felére" mutatnak, láthatólag a 2008-2010-es időszakra tolva át a feltételek teljesítésének időkeretét, áll a DrKW keddi londoni elemzésében.

A londoni Dresdner-elemzők szerint az eurócsatlakozás "mérsékelt" halasztásának bejelentéséért nem kellene elviselhetetlen politikai árat fizetnie a kormánynak. Magyarországon a legmagasabbak között van az euróövezeti tagságra váró országok között a csatlakozás támogatottsága, de a közvélemény-kutatások azt is mutatják, hogy a belépés időpontja nem aggasztja erősen a választókat, különösen azon "jelentős és fájdalmas" takarékossági intézkedések ismeretében, amelyeket a gyors euróbevezetés megkövetelne, áll az elemzésben.

Elhúzzák a folyamatokat

Mindezek alapján a DrKW megerősíti azt a véleményét, hogy a magyar kormány végül be fogja jelenteni az eurócsatlakozási céldátum halasztását. Ez akár már az új konvergenciaprogram szeptember 1-jén esedékes benyújtásával egy időben megtörténhet, bár a londoni Dresdner-iroda "az utóbbi időszak jelei" alapján inkább azt valószínűsíti, hogy a halasztás egyszeri, közvetlen bejelentése helyett a hatóságok elhúzzák a folyamatot a következő hónapokra, akár évekre.

Ez utóbbi megközelítés azonban a kormány hitelessége szempontjából "nem lenne ideális" a DrKW elemzése szerint, mivel nem titok sem a hazai hatóságok, sem a befektetők előtt, hogy magas a kockázata a 2010-es céldátum nem teljesülésének. Mindemellett a kormány hitelességét valójában éppen a "mérsékelt" halasztás javítaná, akkor, ha ehhez alapos költségvetési konszolidációs program járul, áll a keddi londoni Dresdner-elemzésben.

Nincs kőbe vésve

A londoni elemzői közösség nem először jut arra a következtetésre, hogy a kormány az euróövezeti belépés halasztására készül. Londoni feltörekvő piaci elemzők már az egy hete ismertetett új kormányprogramból is azt emelték ki, hogy abban nem szerepel a 2010-es eurócsatlakozási céldátum, és ebből azt vonták le, hogy a kormány új, későbbi céldátumot fog bejelenteni.

A Goldman Sachs befektetési ház akkori elemzése szerint például a programban a céldátum helyett csak az áll, hogy a kormányzati időszak közepére teljesülnek az euróövezeti csatlakozás feltételei. A cég szerint ez annak jelzése lehet, hogy a 2010-es csatlakozási céldátum "nincs kőbe vésve", de a kormány egyben fontosnak tartotta jelezni azt is, hogy ettől függetlenül nem hagyott fel a hiánycsökkentéssel.

A JP Morgan elemzői a céldátum említésének hiányából szintén arra következtettek, hogy a kormány be fogja jelenteni a csatlakozás halasztását, ami a cég szerint szükséges is a középtávú reformtervek hitelességének erősítéséhez.