Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Elemzők szerint Gyurcsány 2010-ig távozik

2006.10.24. 15:41
Magyarországon most már független elemzők, sőt az MNB szakértői is komolyan bíznak abban, hogy jövőre teljesíthetők - még akár túlteljesíthetők is - lesznek a költségvetési célok, de a távolabbi kilátások homályosabbak, áll az egyik vezető londoni befektetési csoport helyszíni vizsgálódáson alapuló keddi elemzésében, amely szerint a következő választások idején nagy valószínűséggel már nem Gyurcsány Ferenc lesz a miniszterelnök.

A JP Morgan elemzői a múlt héten Budapesten jártak, és kormányzati, jegybanki, kereskedelmi banki kutatókkal és döntéshozókkal, valamint független gazdasági és politikai elemzőkkel találkoztak. Az erről kedden Londonban, befektetőknek kiadott terjedelmes összefoglalóban a ház azt írta: komoly mértékű az abba vetett bizalom, hogy a magyar kormány képes lesz tartani a 2007-re kitűzött, ESA-szabvánnyal számolt, nyugdíjreform-kiadásokat tartalmazó, 6,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt, sőt a deficit akár ez alatt is maradhat.

A JP Morgan szerint - amelynek jelenleg érvényes saját előrejelzése 7,0 százalékos hiány jövőre - a cél teljesítése a GDP-érték arányában mérve mintegy 3,3 százalékpontos hiánylefaragással lenne egyenlő 2006-hoz képest. A ház elemzői kiemelik: a korábbi hasonló helyszíni felmérésekkel ellentétben a bizalom most már nemcsak a kormány illetékesei, hanem független elemzők, sőt - ami a legfontosabb - az MNB részéről is megnyilvánult. A független szakértők és az MNB illetékesei valójában azzal számolnak, hogy a 2007-es költségvetési hiány 0,6-0,8 százalékponttal el is fog maradni a hivatalos céltól, áll a JP Morgan beszámolójában.

Alábecsült bevételek

A befektetési csoport elemzői szerint úgy tűnik, hogy a magyar kormány - tekintettel az eddigi rossz (költségvetési) teljesítményére - tudatosan alábecsülte a jövőre várható áfa-bevételeket, és ennek több mint elégségesnek kell lennie a kiadási oldal esetleges túlfutásának ellensúlyozására, mivel a tervezett szigorító lépések zöme egyébként is a bevételi oldalra alapul. A budapesti találkozókon a JP Morgan olyan tájékoztatást is kapott, hogy a 2006-os államháztartási hiány kismértékben szintén elmaradhat a hivatalosan várt 10,1 százaléktól (a ház saját becslése 10 százalék).

A keddi londoni elemzés szerint ugyanakkor már kétségesebb, hogy a kormány végre tudja-e hajtani a középtávú reformterveket, és így az is, hogy 2007 után is képes lesz-e fenntartani a költségvetési szigort; ezzel kapcsolatban még a 2007-es kilátásokról derűlátóan nyilatkozók is aggodalmaiknak adtak hangot.

A fő kockázat

A JP Morgan elemzése szerint a fő kockázat az, hogy a közigazgatási rendszerben az éppen e szférát érintő jelentős leépítések időszakában nem lesz meg a kellő "intellektuális kapacitás" a reformok részletes kidolgozására és új módszerek bevezetésére. Mindemellett a reformok kedvezőtlen hatásainak kitett érdekcsoportok - orvosok, ápolószemélyzet, rendőrök. tanárok - is megpróbálnak ellenállni a változásoknak.

Az elemzés szerint 2007. április-májustól várható a költségvetési változások megjelenése a havi számokban. A JP Morgant tájékoztató illetékesek a keddi londoni összefoglaló szerint hangsúlyozták: az egyik fontos változás az, hogy az egészségügyi ellátást a hivatalosan bejegyzett, társadalombiztosítási hozzájárulást fizető betegek ingyen fogják kapni. A kormányilletékesek ugyanakkor arról biztosították a ház elemzőit, hogy számos változtatás történt a múltbeliekhez hasonló kiadási túlfutások megakadályozására.

A JP Morgan elemzése szerint a kiadás ellenőrzés alatt tartásában jó eséllyel komoly szerepet játszó tényezők között van, hogy a költségvetésbe beállított, feltételezett kamatköltség messze meghaladja a piaci várakozást, a támogatott lakáshitelek most már jóval kevésbé népszerűek, mint korábban, az autópálya-építés új pályáztatási eljárása 25-30 százalékkal csökkentette az építkezési költségeket, és nagyon szigorú ellenőrző mechanizmusokat dolgoztak ki a fel nem használt költségvetési kiutalásokra.

Politikai kockázat

A politikai kilátásokról a JP Morgan keddi londoni elemzése azt írta: "ironikus módon úgy tűnik", hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök helyzete a párton belül és a parlamentben a hangfelvétel-botrány nyomán még meg is erősödött. A Fidesz ellenséges reakciója és a miniszterelnökkel szemben támasztott ultimátuma csak még egységesebbé tette a kormánypártokat. Emellett "felhívták a figyelmünket arra, hogy a magyar politikai rendszer természetéből adódóan nagyon stabil, mivel az alkotmány komoly hatalmat ad a kormány kezébe, ami nagyon nehézzé teszi az előrehozott választások kiírásának elérését", áll az elemzésben.

Jóllehet a különböző érdekcsoportok elégedetlensége növekedni fog, és a reformok támogatottsága jó eséllyel az MSZP-n belül is apadásnak indul, nem valószínű, hogy mindez a következő 12 hónapban veszélyeztetné Gyurcsány helyzetét. Az is valószínűtlennek tűnik azonban, hogy Gyurcsány Ferenc a 2010-es parlamenti választások idején is még jelen lesz; a legvalószínűbb az, hogy a kormánypártok a parlamenti ciklus második felében, 2008-2010 között új vezetőt választanak, hacsak a reformok nem lesznek annyira sikeresek, hogy a kormány népszerűsége növekedni kezd, áll a JP Morgan keddi londoni elemzésében.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft