Valér
2 °C
8 °C

Másfél milliárd eurós kár érte Londont

2005.07.11. 09:27
A csütörtöki londoni terrortámadás által okozott kárt az állami garanciával működő Pool Re viszontbiztosító kétmilliárd fontos tartalékából téríti meg. A másfél milliárdos kár csak huszada annak, amit a WTC elleni 2001-es repülőtámadás okozott New Yorkban.

Másfél milliárd euróra (1 milliárd font) becsüli a Merrill Lynch első megközelítésben a londoni tömegközlekedést a terrortámadás miatt ért kárt, amelynek döntő részét a Pool Re biztosító fedezi. Az állami garanciával működő viszontbiztosítót 1993-ban hozta létre a brit kormány, amikor az IRA merényletei miatt egyre több biztosító tagadta meg, hogy terrorcselekményre vagyonbiztosítást kössön.

New Yorkban 31,7 milliárd volt a kár

A Pool Revel a legtöbb brit biztosító szerződést kötött, amelynek értelmében a 75 millió fontot meghaladó veszteségeket a viszontbiztosító fedezi. Ha ez utóbbira saját pénze nem lenne elég, akkor az államkincstár. Ez utóbbira most biztosan nem lesz szükség, mivel a hírek szerint az IRA akcióinak megritkulása miatt jelenleg mintegy 2 milliárd font tartalékkal rendelkezik a Pool Re.

Az összeg egyébként igen szerénynek tűnik ahhoz képest, hogy a szeptember 11-ei merénylet mintegy 31,7 milliárd dollár kárt okozott az USA-ban, közel hússzorosát a londoninak. A Magyarországon is jelen lévő Allianz AG, amelynek ugyancsak szerződése van a Pool Revel, közölte, hogy a londoni merénylettel összefüggő kártérítési kötelezettsége nem fogja elérni a 10 millió eurót. Hasonló célú állami viszontbiztosítókat más országokban is létrehoztak, de az OECD szerint csak kevés vállalat él az általuk nyújtott lehetőséggel.

Emelkednek a biztosítási díjak?

Az Egyesült Államokban a szeptember 11-ei merénylet után hoztak ilyet létre, miután gyakorlatilag összeomlott az amerikai biztosítási piac, de az amerikai vállalatoknak csak mintegy fele kötött terrorizmus elleni biztosítást, a német cégeknek pedig kevesebb mint 3 százaléka. Ez pedig azt jelenti, hogy egy komolyabb kárt okozó terrortámadás egész iparágakat tehet tönkre, vagy nehéz helyzetbe hozhatja a csapástól sújtott ország költségvetését, mert a büdzséből kell valahogy megmenteni őket. A Times szerint napokon belül emelkedni fognak a terrorizmus okozta károkra köthető biztosítások díjai.