Ágnes
-1 °C
2 °C

Zuhannak a tőzsdék

2005.07.07. 12:16
A londoni robbantásokra idegesen reagáltak a tőzsdék, a BUX hétszáz pontot zuhant, az európai indexek is esnek, és a forint is gyengült.
A piacok idegesen reagáltak a londoni robbantássorozatra. A londoni értéktőzsde 1,8 százalékkal esett a hírre. Legjobban Európa második legnagyobb légitársaságának, a British Airwaysnek a papírjai zuhannak, de az egyik legnagyobb biztosítótársaságának, a Prudentialnak a papírjai is esnek.

A kereskedők a szeptember 11-ei merényletek óta érzékenyen reagálnak. Elemzők szerint a New York-i tőzsde is eséssel indít majd. A Dow Jones már 2,8 százalékos mínuszban van, 600 pontot esett reggel óta, a frankfurti tőzsde pedig 3,27 százalékos mínusznál tart. De valamennyi európai tőzsde eséssel reagált az eseményekre, a holland, spanyol, francia indexek több mint 2,5 százalékot estek a hírre.

A BBC Online szerint az angol font is esésnek indult, elemők szerint azért, mert a befektetők a biztosnságosnak tartott svájci frankba és aranyba fektetik pénzüket. A francia Calyon Bank elemzői szerint megnőtt annak az esélye, hogy a Bank of England csökkenti az alapkamatot.

Itthon is esés

A BUX 700 pontot zuhant, jelenleg az index három százalékos mínuszban van. A piac idegesen reagált az eseményre, miután felmerült, hogy terroristák robbantottak. A befektetők igyekeznek eladni részvényeiket, a hosszú lejáratú papírok viszont keresettek lettek. A BUX már 19 ezer pont alá csökkent, a forgalom 12 milliárd forint fölött van. Az összes vezető értékpapír esik, a MOL 3,7, az OTP 3,6, a Richter 3,2, a Magyar Telekom 4,2 százalékot esett.

A forint 248,5 forintra gyengült, ez másfél forintos gyengülés reggel óta. A Portfolio.hu szerint a gyengülés két hullámban történt.

Fél helyett három százalék

A főbb európai tőzsdék a robbantások hírére pánikszerű zuhanásba kezdtek, az elfogadhatónk mondható fél százalékos napon belüli elmozdulás helyett néhány óra alatt három százalék körül estek az indexek - mondta lapunknak Horváth Zoltán, a CIB üzletkötője. A BUX az első hírek után szintén esésnek indult, és bár az elmúlt időszak rekordmagasságai mellett a nálunk is három százalékos esés akár még profitrealizálás is lehetne, egyértelmű, hogy az eladások a londoni hírek nyomán indultak meg.

Mivel a robbantások az angol főváros pénzügyi központjában, illetve annak közelében történtek, olyan - hivatalosan egyelőre cáfolt - hírek is elterjedtek, hogy zavar állt be bizonyos pénzügyi szolgáltatásokban - mondta Horváth Zoltán. Ez indokolja, hogy a terrorcselekményekre különösen 2001 szeptermber 11. óta különösen érzékenyen reagáló, idegenforgalomban érdekelt cégek részvényei mellett a pénzügyi cégek papírjai estek először, illetve jelentősebb mértékben. Ilyen helyzetben azonban az árfolyamok esése valójában nehezen köthető az adott vállalatok fundamentális körülményeihez, sokkal inkább pszichés tényezők dominálnak a piacon: a befektetők az látják, esnek az árfolyamok, és ez egyfajta spirált indít el.

Az biztos, hogy nem 1-2 napba telik, mire megnyugodnak a kedélyek, és nagy kérdés, hogy az USA-ban milyen mértékű esést vált majd ki az európai idő szerint délutáni nyitás után a robbantássorozat.

Az olajár is csökken

Az, hogy a tegnap újabb rekordot döntött olajár is esésnek indult (dél körül már 10 százalék közelében volt a zuhanás, a 62 dollár feletti árfolyam 57 körülire esett), azzal magyarázható, hogy a befektetők a legrosszabb forgatókönyvre készülnek - mondta a szakértő. Ezek szerint elképzelhetőek további robbantások is, illetve már az eddigiek is visszavethetik az angol gazdaságot, csökkentve az olaj iránti keresletet. Németh Zoltán szerint ez egyelőre ugyan nem megalapozott félelem, de ha például az USA-ban is hasonló események történnének, annak már lehet ilyen hatása is.