Bajban a Lonely Planet

2002.03.21. 10:41
Először rosszul fizetett szabadságra küldte volna alkalmazottait, most kénytelen drasztikusat lépni a praktikus útikönyveiről ismert független kiadó.
A turizmus szeptember 11-e utáni lebénulásával és a világgazdaság általános lelassulásával magyarázta Tony Wheeler, a Lonely Planet egyik alapítója, hogy a cég 500 munkatársából kénytelen 75-öt elbocsátani.

Nem volt megoldás a vakáció

A kemény lépésnek megvolt az előzménye: a rosszat sejtő kiadó tavaly minden alkalmazottjának felajánlotta, hogy vegyen ki az átlagosnál hosszabb szabadságot, amely alatt szokásos fizetésénél 15 százalékkal kevesebbet kap kézhez. Bár az 500 munkatársból százan kaptak az alkalmon, az így elért költségcsökkentés - 515 ezer dollárt sikerült megspórolni - nem volt elegendő. Így most sokan nem tudnak hová visszatérni 5 hónapos vakációjukról.

Sok volt a veszteség

Wheeler szerint a nagyközönség magához tért a terrortámadás miatti sokkból és az útikönyvek értékesítése ismét fellendült. Szakértők szerint azonban a nehéz hónapok vesztesége padlóra küldheti a kisebb kiadóvállalatokat. A Lonely Planet alapítója kijelentette, hogy a nehézségek miatt nem adnak ki a tervezettnél kevesebb kötetet.  • Bérelnék
  • Bankszámla