Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Tíz százalékot zuhant a londoni tőzsde

2005.03.07. 11:17
A Deutsche Börse részvényenként 5,30 fontot ajánlott, 1,3 milliárd fontra értékelve a legnagyobb európai részvénypiacot, a londonit. Vasárnap este azonban visszavonták a Londoni Értéktőzsdére tett előzetes átvételi ajánlatot.
Csaknem 10 százalékot zuhant a hétfői korai kereskedésben a Londoni Értéktőzsde (LSE) részvénye arra az előző éjjel bejelentett hírre, hogy többszöri próbálkozás után a Frankfurtot és annak elszámolóházát üzemeltető Deutsche Börse kiszállt az átvételi versenyből. Az LSE papírja a hétfői nyitás utáni első óra végén 51 pennys, 9,46 százalékos veszteségben 4,88 font volt a londoni tőzsdén a pénteki 5,39 fontos záró után, miközben az LSE fő FTSE-100-as indexe több mint fél százalékos pluszban 5040 pont körül mozgott.

Jöhet az Euronext

Hétfői londoni kommentárok szerint a DB kiszállását valószínűleg örömujjongás fogadja a legfőbb vetélytárs, a Párizst, Amszterdamot, Brüsszelt és Lisszabont, valamint a londoni LIFFE határidős és származékos piacot működtető, párizsi székhelyű, de Amszterdamban jegyzett Euronext európai tőzsdetársaságnál, amely a múlt hónapban szintén hivatalos ajánlatot tett a Londoni Értéktőzsdére.

A Euronext árat - legalábbis nyilvánosan - egyelőre nem nevezett meg, ajánlatát azonban számos édesítő elemmel igyekezett vonzóvá tenni a vállalatvezetésnek és az LSE részvényeseinek. Eszerint a két értékforgalmazó platform egyesülésével évente 203 millió eurós (140 millió font) költségmegtakarítás érhető el, és az egyesített tőzsdének egyetlen, Londonban működő igazgatótanácsa lenne, zömmel Londonban verbuvált tagokkal. Az egyesített piac részvényeit kezdetben Londonban és Párizsban egyszerre forgalmaznák.

1,3 milliárd font

A Deutsche Börse két - mindkétszer elutasított - ajánlatában részvényenként 5,30 font szerepelt, ami 1,3 milliárd fontra értékelte volna az LSE-t, másodszor már olyan megfogalmazásban, hogy "ennél kevesebbet" a Deutsche Börse biztosan nem fog fizetni. Elemzők szerint ez egyértelmű jelzés volt arra, hogy egy esetleges magasabb Euronext-ellenajánlat esetén a frankfurti tőzsdeüzemeltető is kész lett volna emelni. Most viszont a Deutsche Börse vezérigazgatója, Werner Seifert úgy nyilatkozott, hogy az LSE árigénye "meghaladta az elviselhetőt". A Deutsche Börse ajánlatának nyilvánosságra hozatala óta az LSE részvénye 6 font fölött is járt korábban, és az LSE vezetése értésre adta, hogy csak ilyen árajánlat esetén javasolná az ajánlat elfogadását a részvényeseknek.

Londoni értékelések szerint éppen a második DB-ajánlat talányos megfogalmazása lehetett az oka annak, hogy a Euronext nem akarta felfedni árajánlatát, így próbálva kivédeni egy esetleges azonnali, megemelt árú frankfurti ellenajánlatot. A londoni tőzsdén mindazonáltal olyan hírek terjedtek el, hogy a Euronext kész lenne 1,4 milliárd fontot fizetni készpénzben az LSE-ért.

Hétfői londoni kommentárok szerint azonban a Deutsche Börse kiszállásával kérdésessé válhat, hogy a Euronext - hacsak más kérő nem tűnik fel - továbbra is hajlandó lenne-e ennyit ajánlani. Elemzők nem zárják ki, hogy az LSE vezetése és részvényesei végképp a további független működés mellett döntenek. A Deutsche Börse AG részvénye hétfő reggel 2 százalékkal emelkedett az LSE-ről való lemondás hírére, de délelőtt már 0,84 százalékos veszteségben volt, 57,94 eurón a pénteki, 58,43 eurós záró után.