Viola
-6 °C
-2 °C

Greenspan: Nagy-Britanniának jobb lesz az euróövezeten kívül

2002.09.27. 15:18
Nagy Britannia csatlakozása ellen "szövetkezett" Gordon Brown pénzügyminiszter és Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, egyben a világ legbefolyásosabb bankára.
London az élvonalban maradt és virágzik azután is, hogy "kihagyta" az euróátállást, bár sokan úgy vélték, a valutaüzletek jelentős része a kontinens egyetlen nagy központja, Frankfurt felé irányul majd. A német városban mutatkoztak ugyan a fellendülés jelei, Frankfurt azonban továbbra is Londonnál jóval kevésbé jelentős pénzügyi központ maradt.

Mitikus függetlenség

A 76 éves Greenspan (akit az angol királynő tiszteletbeli lovaggá ütött) gratulált Gordon Brown-nak Anglia Nemzeti Bankjának függetlenségéhez, ami szerinte szinte mitikus jelentőségű. (Az euróövezeten kívül a Bank of England határozza meg a kamatlábak szintjét, ám a GMU-hoz való csatlakozás esetén ez a kiváltság a Központi Európai Bank hatáskörébe menne át.)

Alan Greenspan kommentárjai vegyes reakciókat váltottak ki az eurócsatlakozást támogató és azt ellenző körökben. Az ellenzők szerint az angol fontról való lemondás aláásná a kedvező adószabályzó rendszert. A Nagy Britannia Európában elnevezésű, a csatlakozást támogató csoportosulás ezzel szemben úgy véli, az euróövezethez való felzárkózás megerősítené az ország pozícióját, ugyanis ezáltal Nagy-Britannia "a világ legnagyobb pénzügyi piacán kamatoztathatná kiemelkedő képességeit".

Lazítás

Kedden az Európai Unió Bizottsága sötét képet festett az eurórégió gazdasági-pénzügyi helyzetéről. Ajánlata szerint két évvel ki kell tolni az eurózóna-országok költségvetési egyensúlyának stabilizálását. A bizottság elismerte, hogy a Gazdasági és Monetáris Unióra nagy nyomás nehezedik amiatt, hogy több tagországnak - köztük Portugáliának - nem sikerült a kívánt és elvben meg is követelt szintre csökkentenie költségvetési hiányát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!