Szilvia
5 °C
16 °C

Felpörög a lengyel privatizáció

2008.04.04. 08:20
Tőzsdén keresztül, illetve a jelenlegi többségi tulajdonosnak felajánlva több mint 700 vállalat még állami tulajdonban levő részvénycsomagját adná el Varsó 2011-ig, évente 1,5-2 milliárd eurós bevétel reményében.

Az év végéig akár húsz állami vállalat részvényeit is tőzsdére vihetik - közölte tegnap egy wroclawi szemináriumon Aleksander Grad, a magánosításért is felelős lengyel kincstárügyi miniszter. Egyebek között a Bank Gospodarki Zywnosciowej SA 37 százalékát, a Zaklady Azotowe Tarnów SA vegyi művek, az ENEA SA erőműtársaság és a varsói tőzsde egyelőre meg nem határozott pakettjét értékesítik - idézte a politikust a Bloomberg.

Grad emellett elképzelhetőnek tartja, hogy még az idén sor kerül az ország legnagyobb áramtermelője, a Polska Grupa Energetyczna SA értékesítésére. Grad már korábban közölte, hogy négy éven belül gyakorlatilag befejeződik a privatizáció Lengyelországban, s ebből évente átlag 5-7 milliárd zloty (1,43-2,0 milliárd euró) bevételre számíthat a költségvetés. A 2008-2011-es tervben 736 részben vagy egészben állami tulajdonban levő vállalat szerepel, így valamennyi olyan cég, amelyben az államkincstárnak 10 százaléknál kisebb a részesedése. A miniszter legelőször ezektől szeretne megszabadulni, s véleménye szerint 2009 közepéig ez sikerülhet is.

A programot, amelynek keretében a többségi tulajdonosoknak ajánlják fel az állami tulajdonrészt, ugyanakkor kiterjesztik még a 25 százaléknál nagyobb pakettekre is.

A folyamat felgyorsítása érdekében hamarosan a parlament elé viszik a privatizációs törvény módosítását tartalmazó javaslatot, amely a tárcaközi egyeztetések után májusban kerül jóváhagyásra a kormány elé. A terv által felölelt négy évben ugyanakkor nem akarják folytatni a két nagy olaj- és üzemanyagcég, a PKN Orlen és a Lotos-csoport magánosítását, amelyekben az állam meghatározó részvénytöbbséggel rendelkezik. Tavaly bruttó 1,95 milliárd zloty (543 millió euró) bevétel folyt be állami vagyonelemek privatizációjából, ami az éves tervnek mindössze 64,9 százaléka. A nettó bevétel 1,412 milliárd zloty volt, ami 61,2 százalékos teljesítést jelent. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy az előző, radikális jobboldali kormány éppen hogy csak nem állította le a magánosítás folyamatát, s ebből a forrásból 2008-ra is csak 2,3 milliárd zloty bevételt tervezett - az új kormány ennek kétszeresét szeretné elérni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?