Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mol-finomítókra fáj a Lukoil foga

2006.02.14. 10:23
Európában és Amerikában is terjeszkedne a Lukoil. Az orosz cég tavaly óta a Mol főszállítója, és most Putyin elnök közbenjárásával szeretne érdekeltséget szerezni a szlovákiai vagy a százhalombattai finomítóban.
A Mol finomítóiban próbálhat részesedéseket szerezni az orosz piacvezető Lukoil egy orosz lap szerint, amely szerint ezzel magyarázható, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök előző nap fogadta Vagit Alekperov Lukoil-vezért. A Kommerszant úgy véli, előnyös olajszállítási szerződések fejében a Mol hozzáférést is engedhet a Lukoilnak magyarországi és szlovákiai olajfinomításához.

Kell nekik Putyin támogatása

A százhalombattai finomítón kívül a Mol tulajdonában van a pozsonyi Slovnaft finomítója is. A múlt évben a Lukoil vált a magyar cég fő szállítójává, ötéves szerződést kötve vele évi 5 millió tonna olaj szállítására. A Kommerszant szerint a Mol vezetőinek nagy kő esett le a szívéről, amikor a Lukoil cáfolta, hogy érdeklődne a magyar cég részvényei iránt.

Alekperov közölte Putyinnal: cége egy sor nagy beszerzésre készül Európában és az Amerikában a feldolgozó ágazatra összpontosítva, hogy közvetlenül juthasson el a végfogyasztókhoz, saját kiskereskedelmi hálózatain keresztül, elkerülve az Urals márkájú nyersolaj eladásával járó veszteségeket.

A Vedomosztyi szerint a Lukoil magyarországi üzletére ráfér Putyin támogatása: a cég két tucat benzinkútja még magyar dimenzióban is jelentéktelen, és a Lukoil romániai finomítójából kell ellátni őket. Magyarországon nem könnyű gyökeret ereszteni: minden olajüzletrész, a feldolgozás, a tárolás, a legnagyobb kúthálózat a Mol tulajdonában van, amelynek 11,8 százalékát a magyar állam birtokolja az aranyrészvénnyel együtt. A Mol-ban senkinek sem lehet 10 százaléknál több szavazati joga, még ha nagyobb részvényhányadot birtokol is.

Alekperov, aki e hónap végén tagja lesz a Putyint Budapestre kísérő orosz küldöttségnek, reméli, hogy az elnök támogatásával egyezségre juthat a "nyakas magyarokkal", vélte a Vedomosztyi. Alekperovnak az amerikai Forbes magazin orosz változata tavaly áprilisban 4,1 milliárd dolláros vagyont tulajdonított, amivel a tizedik helyet foglalta el az orosz oligarchák rangsorában.

A Kommerszant szerint Alekperov tavasszal bejelentheti egy görög finomító megvásárlását. Görögország élénk tárgyalást folytat a Lukoillal és az állami ellenőrzésű Gazprommal a Burgasz-Alexandrúpoli olajvezeték építéséről. Az üzlet része lehet az orosz cég beengedése a görög finomításba. Egy másik verzió szerint a Lukoil közel állhat részesedés szerzéséhez az amerikai CITGO Petroleumban, amely a venezuelai PdVSA leányvállalata. A Lukoil a CITGO két finomítójára pályázik az Egyesült Államok déli részén - értesült a Kommerszant, amely szerint ennek alternatívájaként egy finomító építése jöhet számba Venezuelában.