Auguszta
-3 °C
2 °C

A Conoco beszállna a Lukoilba

2003.11.10. 12:46
Az Egyesült Államok harmadik legnagyobb olajvállalata közös vállalat alapításáról, illetve részesedés vásárlásról kezdett tárgyalásokat az orosz Lukoillal.
A Financial Times értesülései szerint a Lukoilt az ExxonMobil és a ChevronTexaco is megkereste, de a ConocoPhillips-szel már megkezdődtek a tárgyalások. A lap szerint Vagit Alekperov, a második legnagyobb orosz olajcég vezérigazgatója és James Mulva, a Conoco vezére még szeptemberben találkozott, tehát még az előtt, hogy Hodorkovszkij letartóztatása több amerikai céget arra késztetett, hogy felfüggessze oroszországi tárgyalásait.

A két cégvezető egy olyan közös vállalat létrehozásáról tárgyalt, amely észak-oroszországi lelőhelyeken működne. Az érintett területeken becslések szerint egymilliárd hordó olaj és hatvanhárommilliárd köbméter gáz található.

Nem adják el

A megbeszéléseken állítólag szóba került, hogy a Conoco 10-15 százalékos részesedést szerezne a Lukoilban, mintegy 1,7-2,5 milliárd dollárért. "Ez orosz vállalat lesz, amelyben a ConocoPhillips részesedést kap" - mondta Leonyid Fedun, a Lukoil vezérigazgató-helyettese a Financial Times-nak. Fedun szerint nem kizárt, hogy újabb együttműködési megállapodások születnek, de leszögezte, hogy nem tervezik a vállalat eladását.

Túl kicsi?

Elemzők szerint a 10-15 százalékos részesedés túl kicsi, így a befektetés túl kockázatos lehet a Conocónak. Ugyanakkor az amerikai Capital Group már tizenegy százalékos részesedéssel rendelkezik a cégben, így a kettő együtt már elég befolyást biztosíthat az amerikaiaknak, teszik hozzá.