Emőke
-4 °C
9 °C

Olajcéget reklámoz II. Alekszij pátriárka

2001.11.21. 16:06
A LUKoil marketingesei úgy döntöttek, hogy ahelyett, hogy olajmezőn mosolygó munkásokkal vagy a tankolás élményétől extázisba eső modellekkel reklámoznák cégüket, inkább felkérnek nagyjából mindenkit, aki számít Oroszországban, hogy mondjon már néhány jó szót a vállalatról. A kampányban a pátriárka mellet szerepel többek között Szent-Pétervár polgármestere, a Duma külügyi bizottságának elnöke és a Szpartak Moszkva edzője is.
A cég tizedik születésnapjára készült hirdetésben II. Alekszij, aki egy templom előtt látható a cég vezetőivel, azt mondja: "Hálásak vagyunk a LUKoilnak a támogatásáért, és hogy segített újjáépíteni mindazt, ami az elmúlt évtizedekben elpusztult."

A szereplők ingyen dicsérnek

A LUKoil becslések szerint több millió dollárral támogatta templomok és kolostorok újjáépítését, így a felek szerint teljesen természetes, hogy a pátriárka szerepel a hirdetésben - írja a Moscow Times. Dimitrij Dolgov, a cég szóvivője hozzátette: a résztvevők nem kaptak pénzt szereplésükért.

Politikusok, zenészek, sportolók

A kampányban a pátriárkán kívül több politikus, például Vladimir Yakovlev szent-pétervári polgármester, Gennagyij Zjuganov, a Kommunista Párt elnöke, Ruszlan Ausev ingus elnök, Gennagyij Kulik, a mezőgazdasági bizottság és Dimitrij Rogozin, a külügyi bizottság elnöke is szerepel. Szintén a kamerák előtt dicséri a céget Vladimir Fedoszejev karmester, Oleg Romancev, a Szpartak Moszkva edzője és Vlagyimir Guszev, a szent-pétervári Orosz Múzeum igazgatója. Fedoszejev zenekarát, Romancev csapatát és Guszev múzeumát egyaránt a LUKoil szponzorálja.

A prominens személyiségek előadásából kiderül, hogy "Oroszország sorsa a LUKoil sorsától függ", és "a LUKoil külföldi érdekeltségei Oroszország nagykövetségei", illetve hogy "a LUKoil üzemanyaghitelei nélkül már tönkrement volna az orosz mezőgazdaság".

Jó állami és egyházi kapcsolatok

A LUKoil, amely ma a világ egyik legnagyobb olajvállalata, volt az első orosz cég, amelyik felvásárolta egy amerikai riválisát. A cég 2000-ben megvette a Getty Petroleumot. Bár az állam már csak nagyon kis részt birtokol a vállalat részvényeiből, a LUKoil vezérkara igen jó kapcsolatot ápol volt és jelenlegi állami vezetőkkel - ezt nyugati politikusok és befektetők gyakran vetik Moszkva szemére.

Ortodox benzinkút

Az LUKoil-egyház kapcsolat sem merül ki a templomépítések támogatásában. A BBC értesülései szerint év elején a két fél egyezményt írt alá egy sor közösvállalkozás indításáról. A megállapodás alapján az egyház a vállalattal közösen üzemeltetne benzinkutakat és különböző kisüzemeket.