Szilárda
-4 °C
3 °C

Holtan találták a Lukoil-alelnök elrabolt édesapját

2002.12.12. 12:25
Egy grúziai országúton csütörtökön megtalálták Szadi Sarifovnak, a legnagyobb orosz kőolajvállalat, a Lukoil egyik alelnöke elrabolt édesapjának holttestét. Szeptemberben a Lukoil egy másik alelnökét, nemrég pedig a Szlavnyefty egyik alelnökének anyját is elrabolták.
A 78 éves férfit december 2-án, saját házából hurcolták el ismeretlen tettesek a grúziai Pantiani településen. A hatóságok egyelőre vizsgálják a halál okát. Eduard Sevardnadze grúz elnök részvétét nyilvánította az elhunyt családjának, és reményét fejezte ki, hogy a bűncselekmény nem zavarja meg a grúz és az azerbajdzsán nép viszonyát. (A Sarifov-család azerbajdzsán származású.)

Tíz éve is elrabolták

Az emberrablás után olyan hírek röppentek fel, hogy a bűnözők 400 ezer dollárt követeltek Sarifov szabadon bocsátásáért. A grúz hatóságok kizárták, hogy a bűncselekmény mögött esetleg a Lukoil ellenfelei, konkurensei állnának, szerintük "mezei" banditák akciójáról van szó. Vagit Sarifovtól, az olajtársaság szociális ügyekért felelős alelnökétől olyan hírek érkeztek, hogy a család nem fizetett a gengsztereknek. Egyes közlések szerint Szadi Sarifovot már 10 évvel ezelőtt is elrabolták, és akkor a család kiváltotta őt.

Nemrég egy alelnököt raboltak el

Az elmúlt hónapokban ez már a második Lukoilt érintő emberrablás: szeptemberben egy rajtaütés során Szergej Kukurát, a cég pénzügyi alelnökét hurcolták el kocsijából Moszkva mellett. A csúcsmenedzsert máig tisztázatlan körülmények között két hét múlva szabadon engedték, azóta a sajtóban az ál-emberrablástól gyanús eredetű üzleti viták rendezéséig számos feltételezés bukkant fel a bűncselekmény hátteréről.

Egy Szlavnyefty-alelnök anyját is elrabolták

Röviddel Szadi Sarifov fogságba ejtése előtt ugyancsak a Kaukázusban, Abháziában rabolták el egy másik orosz olajtársaság, a Szlavnyefty egyik alelnökének édesanyját. Csütörtöki hír, hogy a bűnözők hosszú várakozás után kapcsolatba léptek a családdal, arról értesítve a hozzátartozókat, hogy Jelena Tkebucsava jól van, és később a váltságdíj összegét is közlik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!