Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Európában a Champs-Élysées a legdrágább

2008.07.23. 08:00
A Forbes magazin által összeállított rangsor szerint a legmagasabb bérleti díjat New Yorkban kell fizetni.

A luxusmárkák mindig a legelegánsabb és legfelkapottabb helyen akarnak üzletet nyitni. A preferált helyekből szűkös a kínálat, ami természetesen felfelé hajtja az árakat. A legdrágább üzlethelyiségek rendszerint a belvárosban, lehetőség szerint sétálóutcában vagy történelmi múlttal bíró széles sugárutak mentén kaptak helyet, ott, ahol jelentős a turistaforgalom.

A Forbes magazin által összeállított friss rangsor szerint a legmagasabb bérleti díjat továbbra is New Yorkban kell fizetni. A Fifth Avenue preferált részein átlagosan 2,3 millió forint/négyzetméter/év díjat kérnek. Ennek tükrében nem csoda, hogy tényleg csak a legnagyobb márkáknak, így a Saksnak, a Cartier-nek, a Bergdorf Goodmannek, illetve az Apple-nek van itt boltja. Ráadásul ezek az üzletek nem éppen kicsik.

A dobogó második fokán a Causeway Bay áll, a hongkongi városrészben közel 1,9 millió forintba kerül egy négyzetméter évi bérleti díja. Európa némileg olcsóbb. Itt a legdrágább Párizs, ahol egy a Champs-Élysées-n található üzlet négyzetmétere 1,4 millió forintnyi euróba kerül a bérlőknek évente.

Ennél nem sokkal olcsóbb a londoni New Bond Street, ahol 1,26 millió forintnyi eurót kell évente letenni az asztalra ugyanakkora területért. A zürichi Bahnhofstrassén az éves tarifa 760 ezer forintnyi frank négyzetméterenként, így itt is csak a legjobb márkákat, a Bulgarit és a Chanelt lehet megtalálni.

Ennél még mélyebben kell a zsebébe nyúlnia annak, aki a dublini Grafton Streeten szeretne üzletet nyitni. Az ír gazdasági növekedésnek köszönhetően ugyanis az utóbbi időben jelentősen növekedett a kereslet a luxustermékek iránt, ami a jó helyen lévő üzlethelyiségek drágulását is magával hozta. Ennek eredményeképpen jelenleg valamivel több mint egymillió forintnyi ír fontot kell fizetni évente egy Grafton Street-i üzlet minden egyes négyzetméteréért.