Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A luxuslakások piacát is átrendezi a válság

2008.09.24. 08:30
Átvette London helyét Monaco, így ma már a földközi-tengeri hercegségben lehet legdrágábban felső kategóriás ingatlanhoz jutni a világon - írja a Bloomberg a Knight Frank brit vállalat felmérésére hivatkozva.

A luxuslakások ára Monacóban egy év alatt átlagban 30 százalékkal nőtt, ezzel szemben a brit fővárosban mindössze 1,8 százalékos drágulást mértek. A szigetországbeli kereslet visszaesése elsősorban a banki elbocsátásokkal és a pénzügyi szektorban dolgozó 300 ezer alkalmazott fizetésének csökkenésével, valamint a továbbra is bizonytalan kilátásokkal magyarázható.

A luxuslakáspiac eddig jórészt ezekre a tehetős bankárokra épült, ám csak a Lehman Brothers csődjének következtében 4500 banki dolgozó került utcára a múlt héten. Az ingatlanok átlagos ára augusztusban öt év óta először csökkent, s továbbra is ez a trend folytatódhat, ugyanis a szakértők szerint a globális válság elhúzódásával jövőre akár újabb 42 ezer állás is megszűnhet.

Ugyanakkor a 10 millió fontnál többet érő lakások ára tovább nő, élükön az új építésű vagy újrabútorozott lakásokkal. Monaco, London és New York mellett egyébként a francia Riviéra és a francia Alpok ingatlanai tartoznak a legdrágábbak közé, ezeket nagyrészt oroszok vásárolják, ahogy a legdrágább londoni és New York-i lakásokat is.

Egy magát megnevezni nem kívánó vevő például augusztusban 496 millió euróért vásárolta meg a francia Riviéra jelképének számító Villa Leopoldát - számolt be az adásvételről a Nice-Matin francia újság. A lap információi szerint Mihail Prohorov orosz milliárdos az új tulajdonos, ám a Forbes 2008-as listája alapján a világ 24. leggazdagabbjának számító üzletember szóvivője cáfolta az értesülést.