Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Rossz befektetés a luxusautó

2003.11.11. 12:57
Az amerikai Automotive Lease Guide szerint a luxusautók közül a Mercedes gyártmányai veszítik legtöbbet az értékükből három év alatt.
Három év alatt az amerikai polgár pénze közel felének mondhat búcsút, ha luxusautót vesz - állítja az Automotive Lease Guide felmérése. Ha az Egyesült Államokban több pénzt akarunk viszontlátni, akkor kisautót vegyünk.

Az Egyesült Államokban készült felmérés alapján az új érték 52 százalékán lehet csak értékesíteni egy hároméves luxus Mercedest, igaz, a sorban ezt a típust megelőző márkák, mint a BMW, Honda, Toyota, is csupán 53-55 százalékot mondhatnak magukénak.

Évente újítanak

A felmérés szerint a használtgépkocsit vásárlók ráadásként az extrákat sem akarják megfizetni. Jól tartják viszont az árukat a középkategóriás modellek - itt 42-48 százalékos a mérséklődés -, és a kisautó is. Egy MINI esetében például ilyen idősen csupán 38 százalékos értékvesztéssel kell számolni a tulajdonosnak.

A szakértők szerint a gond az, hogy a gyártók igen hamar jönnek ki az új modelljeikkel. A műszaki fejlődés mellett a konkurenciaharc is arra készteti őket, hogy évente-kétévente legalább némi ráncfelvarrást (faceliftet) végezzenek az egyes modelleken, ami gyorsabb értékvesztést idéz elő a régebbi típusoknál.