Szabolcs
20 °C
35 °C

Kuvait lekörözné Dubajt építészeti csodákban

2008.07.23. 10:41
Kuvait megirigyelte, hogy amikor építészeti csodákról esik szó, mindenki Dubajt emlegeti. Most egy Selyemút nevű várost építenének 15 év alatt 132 milliárd dollárból. Központjában egy 1001 méter magas toronyház áll majd.

A Perzsa-öbölben található olajnagyhatalmak egymás után rukkolnak elő a mindenkit lenyűgöző merész építészeti terveikkel. A napokban Kuvait jelentette be a középkori kereskedelmi útvonal tiszteletére Selyemvárosnak keresztelt csodaberuházás terveit. A becslések szerint a fényűző városhoz méltó színvonalú építkezés 15 év alatt készülhet el és mintegy 132 milliárd dollárt (20 ezermilliárd forintot) emészthet fel.

A kis ország a folyékony aranynak köszönhetően igazi olajnagyhatalommá vált és a beruházás bejelentésekor mindenkit megnyugtattak, hogy nem csak a levegőbe beszélnek, amikor dollár milliárdokat említenek. A nagyra törő beruházás középpontjában egy 1001 méter magas felhőkarcoló fog állni, a káprázatos új városrész 700 ezer embernek adhat majd új otthont.

A városfejlesztésen túl a közlekedési hálózat fejlesztése is napirendre került, a szomszédos országokkal már megkezdték a tárgyalásokat ennek lehetőségeiről. A lenyűgöző épületegyüttes megtervezésével egy londoni székhelyű tervezőirodát bíztak meg, akik szerint az óriási költségek nem jelentenek akadályt a megbízóknak.

Az építkezés megkezdése a kuvaiti kormány jóváhagyásán múlik, az ország azt reméli a beruházástól, hogy mint a középkorban a selyemúton a közel-keleti országok, úgy most ők lehetnek a kapocs az európai és az ázsiai kereskedelem között. A kuvaitiak elképzelése minden képzeletet felülmúló, a projekt képviselője szerint minden eddigi óriás-beruházáson túltesznek.

A gazdasági életben új gondolkodásmódot kívánnak megvalósítani, véleményük szerint a régi korlátokat le kell dönteni és el kell felejteni az ellenségeskedést. Abban bíznak, hogy a fejlesztésnek köszönhető kereskedelmi kapcsolatok révén az arab és a nyugati országok viszonya is javulni fog.