2024. június 19. 15:00
Horvátország 2
Albánia 2
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország 2
Magyarország 0
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia 1
Svájc 1

Drágul az ópium és a heroin

2001.09.27. 12:22
Az Afganisztán elleni hadművelet mellékhatásaként átrendeződhet a világ kábítószerpiaca, és megugorhatnak az árak, ugyanis az országból származott a Földön termelt összes ópium 85 százaléka. Az afgán határok lezárásából a Laosz, Burma és Thaiföld határán található Arany Háromszög profitálhat a legtöbbet.
Monopolhelyzetbe kerülnek az Arany Háromszög kereskedői, ráadásul az árak jelentős emelkedése várható, hiszen kiesik a legnagyobb piaci szereplő - vélik az ENSZ szakértői. Bár ahány forrás, annyi adat, abban mindenki egyetért, hogy az afgánok és a Háromszögben lakó hegyi törzsek termelik a világban forgó ópium nagy részét. Az ENSZ tavalyi drogügyi jelentése szerint például 1999-ben a világ ópiumtermésének közel 95 százaléka Afganisztánból és Myanmarból (Burmából) származott.

Máshol kereskednek

"Az afgán határokat teljesen lezárták, úgyhogy sem legálisan, sem illegálisan nem lehet kereskedni semmivel" - szögezte le Sandro Calvani, az ENSZ Kábítószerellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának munkatársa. "Emiatt Ázsia teljes drogforgalmát az Arany Háromszögben bonyolítják."

A tálibok végül betiltották a mákot

Calvani adatai szerint Afganisztánnak 85 százalékos részesedése volt az ópiumpiacon. A tálib kormányzat - melyről mindig is gyanították, hogy drogkereskedelemből finanszírozza működését - tavaly megtiltotta az alapanyagul szolgáló mák termesztését, de az országban hatalmas feldolgozott készletek maradtak.

Kambodzsán át szállítanak

Calvani találkozott Hun Szen kambodzsai miniszterelnökkel, akit arra figyelmeztetett, hogy a kábítószer-kereskedők új csempészútvonalakat tesztelnek az ország területén. Az egyik újonnan divatba jött útvonal a Mekongon és mellékfolyóin vezet.