Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A macsók jobban keresnek

2008.09.22. 15:07
Régimódinak tarthatjuk azokat a férfiakat, akik szerint a nõknek otthon a helye, de ezek a férfiak sokkal jobban keresnek modernebb gondolkodású tárasaiknál – derül ki egy amerikai tanulmányból.

Sokkal jobban keresnek azok a férfik, akik úgy gondolkodnak, hogy a nõknek otthon kell maradni, a kenyérkeresõk pedig a férfiak – idéz egy amerikai kutatást a BBC Online. A Journal of Applied Psychology szaklapban publikált tanulmány szerint átlagosan évi 8500 dollárral keresnek többet ezek a férfiak.

Egy brit pszichológus ezt azzal magyarázza, hogy akik otthon is szeretnek uralkodni, azok a munkahelyen is hasonlóan viselkednek. A kutatáshoz több mint tizenkétezer, 14 és 22 év közötti férfit és nõt kérdeztek meg. Elõször 1979-ben készítettek interjúkat, majd az utána eltelt években még háromszor – az utolsót 2005-ben. A kutatók azt kérdezték meg, hogy szerintük a nõk helye otthon van-e és a nõk munkába állása okozhatja-e a fiatalkorú bûnözés elterjedését.

Nem meglepõ, hogy több férfi értett egyet a fenti állításokkal, igaz az idõk folyamán egyre szûkült a rés a két nem között. Nõknél nincs akkora különbség azok fizetése között, akik szerint inkább otthon kellene maradniuk, és azok között, akik szerint a nõknek is dolgozni kell. A modern gondolkodású nõk csak 1500 dollárral keresnek többet.

Magdalena Zawisza pszichológus több elméletet is említ magyarázatként. Az egyik, hogy a hagyományosan gondolkodókat jobban érdekli a hatalom, a javakhoz való hozzáférés. A másik elmélet, hogy a munkáltatók inkább adnak fizetésemelést azoknak, akik egyedül keresnek a családban, arra gondolva, hogy egyedüli kenyérkeresõként erre szükségük van.