Ágnes
-5 °C
2 °C

A macsók jobban keresnek

2008.09.22. 15:07
Régimódinak tarthatjuk azokat a férfiakat, akik szerint a nõknek otthon a helye, de ezek a férfiak sokkal jobban keresnek modernebb gondolkodású tárasaiknál – derül ki egy amerikai tanulmányból.

Sokkal jobban keresnek azok a férfik, akik úgy gondolkodnak, hogy a nõknek otthon kell maradni, a kenyérkeresõk pedig a férfiak – idéz egy amerikai kutatást a BBC Online. A Journal of Applied Psychology szaklapban publikált tanulmány szerint átlagosan évi 8500 dollárral keresnek többet ezek a férfiak.

Egy brit pszichológus ezt azzal magyarázza, hogy akik otthon is szeretnek uralkodni, azok a munkahelyen is hasonlóan viselkednek. A kutatáshoz több mint tizenkétezer, 14 és 22 év közötti férfit és nõt kérdeztek meg. Elõször 1979-ben készítettek interjúkat, majd az utána eltelt években még háromszor – az utolsót 2005-ben. A kutatók azt kérdezték meg, hogy szerintük a nõk helye otthon van-e és a nõk munkába állása okozhatja-e a fiatalkorú bûnözés elterjedését.

Nem meglepõ, hogy több férfi értett egyet a fenti állításokkal, igaz az idõk folyamán egyre szûkült a rés a két nem között. Nõknél nincs akkora különbség azok fizetése között, akik szerint inkább otthon kellene maradniuk, és azok között, akik szerint a nõknek is dolgozni kell. A modern gondolkodású nõk csak 1500 dollárral keresnek többet.

Magdalena Zawisza pszichológus több elméletet is említ magyarázatként. Az egyik, hogy a hagyományosan gondolkodókat jobban érdekli a hatalom, a javakhoz való hozzáférés. A másik elmélet, hogy a munkáltatók inkább adnak fizetésemelést azoknak, akik egyedül keresnek a családban, arra gondolva, hogy egyedüli kenyérkeresõként erre szükségük van.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!