16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Oroszország a dollármilliárdosok földje

2003.02.28. 15:32
Megint szegényebbek lettek a világ leggazdagabb emberei: a Forbes magazin listáján szereplők összesített vagyona 1400 milliárd dollárra zsugorodott. A legtehetősebb szokás szerint Bill Gates Microsoft-alapító. A rangsorban meglepően sűrűn látni orosz mágnásokat, pedig gazdaságuk csak akkora, mint a hollandoké.
A tavalyi év legnagyobb változását az orosz mágnások tömeges megjelenése jelentette: 17 orosz üzletember szerepelt a világ milliárdosainak rangsorában, tízzel több, mint 2001-ben. Mivel az orosz gazdaság mérete kicsiny - nagyjából a hollandénak felel meg - a Forbes megállapította, hogy Oroszországban a legmagasabb a szupertehetősek arány a gazdaság erejéhez képest.

A 17-es eredménnyel egyébként megelőzik például Nagy-Britanniát, Franciaországot, Hong Kongot és Szaúd-Arábiát is és csak 2 egységgel maradnak el a japánoktól.

Egyre rosszabb Gates-nek

Az állandó leggazdagabb, Bill Gates állt már ennél sokkal jobban is, hiszen vagyonának nagy részét cégének papírjai teszik ki: a legfrissebb toplistát 40,7 milliárd dollárral vezeti. Ez azt jelenti, hogy egyetlen esztendő alatt 12 milliárd dollárral lett szegényebb. A Microsoft tulajdonosai és vezetői mind a világ leggazdagabbjai közé tartoznak. Paul Allen, a társalapító a negyedik 20,1 milliárddal, míg Steve Ballmer vezérigazgató a tizenhatodik 11,1 milliárd dollárral.

A második helyen ezúttal is Warren Buffet nagybefektető áll, ezúttal 30,5 milliárdosra becsült vagyonnal. Bronzérmesek, egyúttal a legtehetősebb nem-amerikaiak a német Albrecht testvérek 25,6 milliárddal. A németek egyébként aktív szereplői a rangsornak: az első ötvenben még két germán üzletember található és innen érkezett a világ legfiatalabb milliárdosa, a 19 éves arisztokrata Albert Thurn und Taxis, aki 1,5 milliárdot örökölt.

A leggazdagabb család a Wal-Mart szupermarketláncon osztozó Walton família. A családtagok közül öten vannak az első 11-ben.

Gazdag Amerika

Az összesített listán nagy az amerikai fölény: Az Egyesült Államokban 222 ember vagy család vagyona haladja meg az 1 milliárd dolláros határt. Európa erősített: 11-el több rangsorolt gazdaggal képviselőinek száma 134-re emelkedett a Forbes listáján.

Még néhány különlegesség a Forbes adatai között. Oprah Winfrey amerikai tévésztár az első milliárdos fekete nő. A világ második legnépesebb országa, India kettővel több, ezúttal 7 milliárdost tudott felmutatni. Megjelent a listán Indonézia a dohánybirodalmat kiépítő Halim család révén.  • Hírek
  • Hírek