Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Egyre több magyar nyaral Bulgáriában

2007.06.06. 23:17
Nyolc százalékkal nõtt 2006-ban a magyar kiutazók száma, akik Bulgáriát keresik fel. A tavalyi növekedés kétoldalú volt: egyre több bolgár turista jön Magyarországra.

Tavaly 5,16 millió külföldi turista érkezett Bulgáriába, ami 6,6 százalékkal több, mint 2005-ben. Magyarországról 48 ezer 114-en látogattak a balkáni országba, mondta el Liana Uzunova a budapesti bolgár nagykövetség kereskedelmi hivatalának vezetõje az Indexnek. Ez 8,07 százalékos növekedés 2005-höz képest, amikor 44 ezer 520 magyar ment el a délkelet-európai országba.

Több bolgár jön Magyarországra

Érdekes az is a követség munkatársa szerint, hogy a Magyarországra utazó bolgárok száma szintén emelkedik. 2005-ben 24 ezer 500-an jöttek hozzánk, 2006-ban viszont már 26 ezer 843-an.

Uzunova egy halásztelki sajtótájékoztató után nyilatkozott, ahol ismertették a két ország közötti fontosabb turisztikai eseményeket és folyamatokat. Így például kiderült, hogy Magyarország a 24. a beutazási listán Bulgáriában. Nálunk nagyságrendekkel több látogató érkezik a balkáni országba Szerbiából és Montenegróból, Macedóniából és Romániából, bár az is igaz, hogy a bolgár statisztikákban szerepelnek az egyszerû átutazók, illetve a naponta ingázók is, akik nem feltétlenül turistaként keresik fel a szomszédos országot.

Kevesebb német, több brit megy Bulgáriába

Viszont Németországból 528 ezren látogattak Bulgáriába, ez 9,3 százalékos csökkenés az elõzõ évihez képest, Nagy-Britanniából pedig 12,2 százalékkal többen, 420 ezren utaztak oda.

A Magyar Köztársaság korábbi bulgáriai konzulja, Tavasz Géza a több százezres nagyságrendû beutazásokat ezekbõl a nagy nyugati államokból azzal magyarázta, hogy a balkáni állam jó feltételeket kínál a nyugdíjasoknak, a nyugdíjpénztáraknak. Így egyfajta "SZOT-turizmus" éledt újjá Bulgáriában, ahová a gazdagabb országok nyugdíjasai csoportosan utaznak el.

Elsõsorban a tengerpart népszerû

Bulgáriában régebben kiépültek a hatalmas üdülõkomplexumok, amelyek nagy tömegek fogadására alkalmasak, elsõsorban a bolgár tengerparton, de a téli síterepek kínálata is gazdagnak tekinthetõ itt.

Kevésbé ismerik a magyarok Bulgária kulturális örökségét. Nem sokan tudják például, hogy az Európában talált régészeti leletek három országból kerülnek elõ döntõrészt: Olaszországból, Görögországból és Bulgáriából. Az elsõ két dél-európai ország jól ismert, de a trák, ógörög, római, bizánci, óbolgár civilizáció számos emléke a közelmúltban vagy éppen az utóbbi években kerül felszínre Bulgáriában.

A bolgár kolostorok, régészeti lelõhelyek és bemutatók, a különleges építészeti megoldások vagy éppen a hegyvidéki tájak egyelõre kevésbé népszerûek a magyar kiutazók között, mondta az Indexnek Jankovics Zoltán, az E-travel Magyarország Kft. ügyvezetõ igazgatója. A cég utasai inkább a tengerpartra vágynak, nem ismerik a többi látnivalót Bulgáriában.

Jankovics ugyanarra számít Bulgária esetében, mint amit a csehországi forgalomban tapasztalt. Úgy véli, hogy a magyarok a rendszerváltás után sokáig csak Prágát keresték fel, és csak késõbb kezdtek érdeklõdni az ország többi, vidéki attrakciója iránt. Bulgáriában is várhatóan meg kell várni azt a tíz évet, amíg a tengerpartról más tájakra is elvetõdnek a magyarok.