Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A kínai posta vállalja emailek kézbesítését

2002.07.17. 12:19
Hagyományos papírlevél formájában viszi nemsokára házhoz a kínai posta az emaileket olyan címzetteknek, akiknek nincs internetjük. A piac ígéretes, az országban 1,2 milliárd ilyen ember van. A szolgáltatás a helyi viszonyokhoz képest rettentő drága.
Senki sem fog beleolvasni a kinyomtatott emailekbe - nyilatkozta a posta szóvivője, ám ezt talán ő sem gondolta komolyan. A kínaiak megszokták, hogy bármely levelüket kibonthatják a hatóságok. Az internetezni pedig igencsak szoros korlátok között lehet: tiltólistán van többek között a CNN, a BBC, a Voice of America és a The Washington Post és az AOL webszájtja is.

Drága lesz a szoftver

A Wired szerint évente számos internet cafét zárnak be amiatt, hogy a tulajdonos nem filterez eléggé lelkesen, így a kuncsaftok elmerülhetnek a politikai vita és az online pornó posványában. A netezés eleve annyira drága, hogy kevesen engedhetik meg maguknak, az email-papírlevél szolgáltatás szintén aligha lesz megfizethető a tömegeknek. A neteléréssel rendelkező kuncsaftnak ugyanis 60 dollárért meg kell vásárolniuk egy szoftvert és 4 dollárért egy fizetésre szolgáló feltöltőkártyát. Az első oldal kinyomtatása és kézbesítése 25 centnek megfelelő jüanba kerül majd, a további, legfeljebb 2 oldal 6 centbe.

Cégekre számítanak

Első körben emiatt arra számítanak, hogy kisvállalkozások lesznek a kezdeti felhasználók. A szolgáltatás elindulásakor csak belföldi címekről fogadnak el emaileket, amelyeket 18 nagyobb városba kézbesítenek ki. Kínában összesen 34 millió embernek van internetes hozzáférése.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!