József, Bánk
-6 °C
0 °C

A Volkswagen megveszi a MAN teherautó-gyártót?

2003.07.07. 14:23
A Financial Times értesülései szerint a MAN-csoport főrészvényesei a Volkswagennel tárgyalnak a teherautó-gyártó részleg eladásáról.
A lap szerint a MAN-főrészvényes Allianz biztosító pénzügyi igazgatója, Paul Achleitner annak ellenére tárgyalt Bernd Pischetsriederrel, a VW vezérigazgatójával, hogy az esetleges eladást a MAN vezetése határozottan ellenzi.

Eddig is tárgyaltak

A lapnak nyilatkozó források szerint a két cég illetékesei eddig is rendszeresen találkoztak, így egyáltalán nem biztos, hogy az üzlet most létrejön. Az is elképzelhető, hogy a két vállalat egyszerűen szorosabb együttműködésről állapodik meg. A VW, a MAN, és az Allianz nem kommentálta a lap értesülését.

Jól jöhet a Volkswagennek

Az Allianz 14, a Commerzbank és a Munich Re 7-7 százalékot birtokol a MAN-ból, amely hajómotorokat, nyomdagépeket és rakétaalkatrészeket is előállít. A csoport veszteséget jelentett az első negyedévről, a cég piaci értéke tavaly megfeleződött.

A Volkswagennek azért jöhetne jól a MAN, mert a cég autói jó kiegészítenék a könnyű VW-kisteherautókból és harminctonnás Scania-kamionokból álló termékpalettát (a VW-nek 34 százaléknyi része van a Scaniában). Pischetsrieder szerint ugyanis csak teljes flottával lehet megmaradni a teherautó-piacon.