Olivér
4 °C
8 °C

Soha nem volt még ilyen drága a manhattani lakás

2008.04.04. 09:03
Soha nem volt még ilyen drága Manhattanben lakást venni, harmadával nőttek az árak az egy évvel ezelőttihez képest. A luxuslakásokért 86 százalékkal kell többet fizetni, de ez nem ijesztette el a vevőket.

Míg az egész országban lakáspiaci krízis van, Manhattanben szárnyal a piac. A lakásárak soha nem látott magasságokba emelkedtek, egy átlagos lakásért 1,7 millió dollárt, 280 millió forintot kérnek, ami 33,5 százalékos emelkedés a tavalyi árakhoz képest – írja a New York Times. Az árak tehát emelkednek, az eladások csökkennek, ennek ellenére a négy legnagyobb ingatlanközvetítő cég nem esett kétségbe. Szerintük a helyzet rossz, de nincs katasztrófa.

A hatalmas árnövekedést azt is okozhatta, hogy szokatlanul sok nagyon drága lakás került a piacra, megdobva az átlagárak emelkedését. Az év első negyedében 71 tízmillió dollár feletti lakást akartak eladni, tavaly csak 17-et. Ezen kívül most tucatnyi lakás eladó New York legdrágább negyedeiben, Central Park Westnél és the Plaza Hotelnél.

A legtöbb ingatlanközvetítő cég adatai azt mutatják, hogy Manhattanben nőtt a kisebb lakások átlagára is. A Miller Samuel szerint például 840 ezer dollárról 917 ezer dollárra nőtt az ár. A stúdiók 22 százalékkal drágultak, 401 ezer dollárról, 490 ezerre, az egy hálószobás lakások pedig 12 százalékkal 669 ezerről 750 ezerre.

Abban azonban nem egyeznek az adatok, hogy mekkora volt a lassulás az első negyedévben. A Prudential Douglas Elliman szerint 34 százalékkal kevesebb ingatlant adtak el, a Brown Harris Stevens és Halstead Property egy százalékos volt a csökkenés, és a Corcoran is enyhe lassulásról beszél.

Egy biztos, a Wall Street gazdag menedzserei és a külföldiek a piacon maradtak, rekordárakat fizetve az ingatlanokért. A legdrágább luxusakások most is kelendőek. A legalább négyszobás lakások ára 86 százalékkal nőtt, 6,9 millió dollárról 12,9 millió dollárra.

Ugyanakkor Brooklynban valamivel olcsóbban lehet most ingatlanhoz jutni, az átlagos nagyságú lakások ára két százalékot esett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?