Huba
17 °C
33 °C

Soha nem volt még ilyen drága a manhattani lakás

2008.04.04. 09:03
Soha nem volt még ilyen drága Manhattanben lakást venni, harmadával nőttek az árak az egy évvel ezelőttihez képest. A luxuslakásokért 86 százalékkal kell többet fizetni, de ez nem ijesztette el a vevőket.

Míg az egész országban lakáspiaci krízis van, Manhattanben szárnyal a piac. A lakásárak soha nem látott magasságokba emelkedtek, egy átlagos lakásért 1,7 millió dollárt, 280 millió forintot kérnek, ami 33,5 százalékos emelkedés a tavalyi árakhoz képest – írja a New York Times. Az árak tehát emelkednek, az eladások csökkennek, ennek ellenére a négy legnagyobb ingatlanközvetítő cég nem esett kétségbe. Szerintük a helyzet rossz, de nincs katasztrófa.

A hatalmas árnövekedést azt is okozhatta, hogy szokatlanul sok nagyon drága lakás került a piacra, megdobva az átlagárak emelkedését. Az év első negyedében 71 tízmillió dollár feletti lakást akartak eladni, tavaly csak 17-et. Ezen kívül most tucatnyi lakás eladó New York legdrágább negyedeiben, Central Park Westnél és the Plaza Hotelnél.

A legtöbb ingatlanközvetítő cég adatai azt mutatják, hogy Manhattanben nőtt a kisebb lakások átlagára is. A Miller Samuel szerint például 840 ezer dollárról 917 ezer dollárra nőtt az ár. A stúdiók 22 százalékkal drágultak, 401 ezer dollárról, 490 ezerre, az egy hálószobás lakások pedig 12 százalékkal 669 ezerről 750 ezerre.

Abban azonban nem egyeznek az adatok, hogy mekkora volt a lassulás az első negyedévben. A Prudential Douglas Elliman szerint 34 százalékkal kevesebb ingatlant adtak el, a Brown Harris Stevens és Halstead Property egy százalékos volt a csökkenés, és a Corcoran is enyhe lassulásról beszél.

Egy biztos, a Wall Street gazdag menedzserei és a külföldiek a piacon maradtak, rekordárakat fizetve az ingatlanokért. A legdrágább luxusakások most is kelendőek. A legalább négyszobás lakások ára 86 százalékkal nőtt, 6,9 millió dollárról 12,9 millió dollárra.

Ugyanakkor Brooklynban valamivel olcsóbban lehet most ingatlanhoz jutni, az átlagos nagyságú lakások ára két százalékot esett.